Udland

254 mistede kørekortet - kørte på el-løbehjul hjem fra oktoberfest

Ligesom i Danmark er det i Tyskland ulovligt at køre el-løbehjul med en promille på over 0,5.

Oktober er på mange måder en våd måned i München, hvor tusindvis af festglade tyskere iklæder sig lederhosen og drikker bajere til den lyse morgen.

Men selvom mange af dette års Oktoberfest-deltagere lod bilen stå, har flere alligevel mistet kørekortet.

De er nemlig hoppet på et el-løbehjul på vej hjem, selvom reglerne for spritkørsel her er de samme som i en bil.

Det skriver CNN.

De citerer tysk politi, som i en pressemeddelelse oplyser, at de har frakendt 254 kørekort i den tid, Oktoberfest har varet. Det er fra 19 september til 4. oktober.

I denne periode har politiet standset 414 berusede personer på el-løbehjul med en promille over de lovlige 0,5. Flere end halvdelen af dem fik frakendt kørekortet.

Løbehjul forbudt på festivalspladsen

El-løbehjul har været lovlige at køre på i Tyskland siden juni.

Münchens politikere havde forudset, at det kunne give problemer ved festivallen, hvor der sidste år blev langet 7,5 millioner liter øl over disken til 6,3 millioner tørstige gæster. På forhånd havde de gjort et forsøg på at dæmme op for brugen af de elektriske løbehjul omkring festivalspladsen Theresienwiese.

Ifølge tyske DW var det på pladsen hverken lovligt at køre eller parkere sit el-løbehjul, og i en radius på en kilometer omkring festivallen var det slet ikke muligt at leje et løbehjul via app fra klokken 17.00 om eftermiddagen til klokken seks den følgende morgen.

Regler for brug af el-løbehjul

  • Du skal være fyldt 15 år.
  • Børn under 15 år må kun køre på el-løbehjul i trafikken, hvis barnet er sammen med en voksen, som har kontrol over barnets kørsel.
  • Der må kun være én person på el-løbehjulet. Du må altså ikke have andre passagerer med.
  • Du skal følge cykelreglerne, og du skal køre på cykelstien, hvis der er sådan en på vejen. Du må ikke køre på gågade eller fortovet.
  • Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for euforiserende stoffer. 

At så mange alligevel ignorerede forbuddet og hoppede på et el-løbehjul uden for zonen kan ifølge en talsperson fra politiet i München, Marcus da Gloria Martins, skyldes, at mange ser el-løbehjulet som et legetøj og "ikke et seriøst køretøj," skriver Bayerischer Rundfunk.

Samme regler gælder i Danmark

Også fra nattelivet herhjemme er problemet med påvirkede el-løbehjulister kendt.

I juli sigtede Københavns Politi 28 personer i løbet af en weekend, fordi de havde kørt på løbehjul med en promille over 0,5.

- At vi kan tage så mange på bare to dage, det er faktisk temmelig rystende, lød det fra vicepolitiinspektør Henning Pedersen.

Den højeste promille, der blev målt, var over 2,0.

Herunder kan du se reglerne for brug af el-løbehjul herhjemme: