Udland

Trumps diplomater lokkede Ukraines præsident med besøg i Det Hvide Hus

Joe Biden og Donald Trump kæmper om at blive USA's præsident i 2020. Robyn Beck, Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Fratrådt topdiplomat afhørt i ti timer om sin rolle i Ukraine-sagen, der kan ende med en rigsretssag mod Donald Trump.

Balladen om præsident Donald Trumps kontakt til Ukraine fortsætter.

Lækkede dokumenter viser nu, at amerikanske topdiplomater forsøgte at få Ukraines nyvalgte præsident til at efterforske den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden og hans søn, Hunter Biden.

Det skulle ske i bytte for et møde med præsident Trump i Washington, skriver nyhedsbureauet AP.

Et markant pres

De lækkede dokumenter i form af e-mails og tekstbeskeder så torsdag dagens lys, efter Trumps diplomat Kurt Volker blev afhørt i ti timer af specialundersøgere.

Diplomaten er i kølvandet på Demokraternes trusler om en rigsretssag fratrådt sin stilling som USA’s særlige udsending i Ukraine.

Korrespondancen viser, at flere diplomater forsøgte at lægge et markant pres på den ukrainske præsident, for at han skulle indlede en undersøgelse af Biden-familiens ukrainske forhold.

Det skete op til en omstridt telefonsamtale 25. juli mellem præsident Trump og den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij.

Det Hvide Hus offentliggjorde i sidste uge en udskrift af samtalen. Her efterlyser USA's præsident, at man undersøger Biden-familiens handlinger i Ukraine. Det fik den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til at meddele, at hun ville indlede en rigsretsproces mod Trump.

Lyn-analyse

Præsident Trump er i gang med at grave sig dybere og dybere ned i det her hul omkring Ukraine. Hvis der er dokumentation for disse korrespondancer, er det åbenlyst embedsmisbrug fra Trumps side. Så har vi en situation, hvor USA’s præsident opfordrer en fremmed magt til at indlede en undersøgelse omkring hans modstander til præsidentvalget næste år – mod at de får noget igen. Det vil være helt åbenlyst for Demokraterne at slå ned på, hvis Trump har tilbudt den ukrainske præsident noget af det mest prestigefyldte, han kan tilbyde - et besøg i Det Hvide Hus.

Lokker med besøg i Washington

Præsident Trump og hans støtter påstår, at den daværende vicepræsident Joe Biden i 2015 og 2016 i et forsøg på at beskytte sin søn, Hunter Biden, pressede på for at få den daværende ukrainske statsanklager, Viktor Sjokin, fyret.

Baggrunden for Bidens bestræbelser skulle have været, at Sjokin var i færd med at undersøge det ukrainske energiselskab Burisma Holdings, hvor Hunter Biden sad i bestyrelsen. Det har Sjokin i hvert fald påstået.

I en af de nu offentliggjorte tekstbeskeder skrev diplomaten Kurt Volker til en ukrainsk diplomat:

- Har hørt fra Det Hvide Hus… Hvis vi går ud fra, at præsident Z får overbevist Trump om, at han vil undersøge sagen – komme til bunds i, hvad der foregik i 2016, får vi fastlagt en dato for et besøg i Washington.

Den ukrainske diplomat ser ifølge dokumenterne ud til at være med på Volkers forslag. Senere på dagen svarede han Volker, at telefonsamtalen mellem de to præsidenter gik godt og foreslog en række datoer for et besøg i USA.

Zelenskij afviser pres

25. september - samme dag som Det Hvide Hus offentliggjorde referatet af præsidenternes omstridte telefonsamtale - mødtes Trump og Zelenskij i New York.

Her afviste den ukrainske præsident blankt, at han blev presset til at efterforske Joe Biden.

- Vi har et uafhængigt retssystem i Ukraine, så jeg har ikke mulighed for at presse nogen til noget. Jeg har ikke ringet til statsanklageren og bedt ham om at gøre noget, sagde Zelenskij på et pressemøde.

Donald Trump står midt i et politisk uvejr efter den seneste tids afsløringer, men torsdag gentog præsidenten, at Ukraine burde starte en undersøgelse.

Og i samme ombæring tilføjede han, at Kina burde gøre det samme:

- Det, der skete i Kina, er næsten lige så slemt som det, der skete i Ukraine, sagde Trump til journalister samlet foran Det Hvide Hus i Washington.

Historien fra Kina handler om, at Hunter Biden i 2013 ledsagede sin far på et officielt besøg til Kina og formentlig benyttede besøget til at møde forretningsforbindelser, som han senere oprettede et finansfirma sammen med.