Udland

E-cigaretter kobles til flere end 1000 sygdomstilfælde og flere dødsfald

De amerikanske myndigheder fraråder brugen af e-cigaretter. Det samme er tilfældet i Danmark.

Nye tal fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, CDC, kobler nu e-cigaretter til flere dødsfald og mere end 1000 sygdomstilfælde. Dermed er tallet mere end fordoblet på to uger.

Helt præcist er der registreret 1080 tilfælde af lungerelaterede sygdomme - i 19 af dem har det resulteret i dødsfald. Det skriver CNN.

- Den data, vi får, antyder ikke, at det har nået et højdepunkt. Men den antyder heller ikke, at det er faldende, siger Anne Schuhat, der er læge og vicedirektør i CDC.

Anne Schuchat siger videre, at CDC fortsat undersøger, hvad der kan have forårsaget sygdommene. Centeret er dog kommet frem til, at 78 procent af tilfældene har involveret e-cigaretter indeholdende THC. Det er ét af de euforisende stoffer i cannabis.

Tilfældene er registreret i 48 af landets 52 stater. I 70 procent af tilfældene var patienterne mænd, og i 80 procent af tilfældene var patienten under 35 år.

Wallmart stoppede salg

USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, siger til CNN, at man holder alle muligheder åbne for at indkredse årsagen. Herunder fremkomsten af THC og udbredelsen af produkterne på det sorte marked. Det siger Judy McMeekin, der er stedfortrædende assisterende kommissær i FDA.

I slutningen af september oplyste CDC, at syv personer havde mistet livet, og at mindst 530 personer havde fået lungerelaterede sygdomme.

Ingen bør ryge e-cigaretter

Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen

Den øgede usikkerhed omkring e-cigaretterne fik dengang supermarkedskæden Walmart til helt at droppe salget af e-cigaretter.

- På grund af øget og mere kompleks føderal, statslig og lokal regulering og på grund af usikkerhed om e-cigaretter så planlægger vi at indstille salget af elektroniske produkter med nikotin, lød det fra Walmart.

Tidligere har USA’s præsident, Donald Trump, varslet, at han og hans regering helt vil forbyde alle andre smage end smagen af tobak i e-cigaretter. Begrundelsen var, at han var bekymret for unge menneskers forbrug. Forslaget skal dog først igennem adskillige høringer, inden det kan blive realiseret.

Advarer mod brugen

CDC anbefaler, at folk helt afholder sig fra at bruge e-cigaretter eller andre typer af dampcigaret-produkter. Og de bør slet ikke bruges af unge, gravide eller personer, der ikke tidligere har benyttet sig af tobaksvarer, skriver CDC.

Samme anbefaling kom fra den danske sundhedsstyrelse i midten af september.

- Ingen bør ryge e-cigaretter. Derfor fraråder vi nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter. Det er den samlede mængde viden om skadevirkningerne, der er årsagen, sagde enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø til avisen.

Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen heller ikke e-cigaretter. Men tonen blev skærpet, så børn, unge, gravide og ammende direkte frarådes at dampe på e-cigaretter, da man ikke kender langtidseffekterne.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kom de første e-cigaretter ind på det danske marked i 2008.