Seneste Brexit-barometer: 58 procent sandsynlighed for Brexit i denne mĂĄned

Hvad er sandsynligheden for, at Storbritannien forlader EU 31. oktober i ĂĄr? Fire eksperter giver deres bud.

Der er nu 58 procents sandsynlighed for et britisk farvel til EU om knap en mĂĄned - med eller uden en aftale.

Det vurderer de eksperter, som TV 2 har talt med.

De seneste dage har De Konservative holdt partikonference, hvor Boris Johnson har holdt sin første store tale som premierminister, og derudover har Johnsons regering onsdag sendt sin chefforhandler til EU med et konkret forslag til en skilsmisseaftale. Hvad betyder det for Brexit?

Eksperterne er alle udvalgt på baggrund af deres mangeårige erfaring med britisk politik og vurderer løbende for TV 2, hvad sandsynligheden for et Brexit er 31. oktober.

Brexit-barometeret er et gennemsnit af deres vurderinger.

Læs deres vurderinger herunder:

Peter James Stark.
Peter James Stark. Foto: Innovationsfonden

Peter James Stark, 70%

Selvstændig kommunikationsrådgiver og britisk statsborger i Danmark.

- Chancen er steget, efter at Boris Johnsons regering onsdag sendte et aftaleforslag til EU. Nu er der en reel forhandling i gang. Sandsynligheden for et "no deal Brexit” er faldet. Den er der, men omvendt er sandsynligheden for en aftale steget betragteligt. EU er meget trætte af Storbritannien og derfor nok klar til at sluge nogle kameler og presse Irland til at gøre det samme.

- Det afgørende er, om Irland kan gå på kompromis med nogle af de krav, som Storbritannien afviser at opfylde. Derfor er de kommende dage afgørende: Går EU reelt ind i forhandlingerne eller ej? Hvis forhandlingerne falder til jorden, stiger sandsynligheden for et valg i Storbritannien og en udskydelse af Brexit kolossalt meget.

Peter James Stark vurderede 29. september over for TV 2, at sandsynligheden var 60 procent.

Marlene Wind. Professor og leder af Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet.
Marlene Wind. Professor og leder af Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Marlene Wind, 40%

Professor og leder af Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet.

- EU er forsigtigt optimistiske og mener, det er godt, der nu er kommet et forslag fra Storbritannien. De er klar til at forhandle. Men oppositionen i Storbritannien har allerede sagt, at de ikke kommer til at stemme for hans aftale, som jo skal godkendes hjemme i parlamentet. Og da skal Johnson bede EU om en udskydelse. Det er ret enkelt.

- Men problemet er, at man ikke aner, hvad Boris Johnson og hans rĂĄdgiver Dominic Cummings kan finde pĂĄ. Sandsynligvis er regeringen ved at lede i alle gemmer efter en vej uden om parlamentet, og det er stadig meget usikkert, om der dukker et smuthul op, sĂĄ de kan levere Brexit uden en aftale 31. oktober uden at bryde loven.

Marlene Wind vurderede 29. september over for TV 2, at sandsynligheden var 50 procent.

Andreas Bach Mortensen
Andreas Bach Mortensen Foto: Privatfoto

Andreas Bach Mortensen, 55%

Leder af Venstres politisk-økonomiske sekretariat. Har tidligere arbejdet i House of Commons.

- Sandsynligheden er blevet en smule større. Storbritanniens forslag til EU betyder, at der nu er en større mulighed for en forhandlet løsning. Derudover er De Konservatives hårde hunde - de såkaldte Brexiteers - ved at blive bange for, at Brexit slet ikke kommer til at ske, og derfor mere tilbøjelige til at stemme for en aftale med EU.

- Omvendt er EU og Storbritannien stadig langt fra hinanden. Selvom EU ikke afviste Storbritanniens forslag med det samme, kan forhandlingerne stadig falde sammen. Og da kommer Benn-loven i spil, som tvinger Boris til at bede om en udskydelse, hvis han ikke har en aftale med EU 19. oktober. Der er snak om, at Boris Johnson prøver at snige sig uden om, men det er ét stort spørgsmålstegn, om han reelt kan gøre det.

Andreas Bach Mortensen vurderede 29. september over for TV 2, at sandsynligheden var 50 procent.

Brætspilsekspert Kim Dorff og krimiforfatter Lone Theils tester detektivbrætspil på Bastarden, en brætspilscafé i indre København.
Brætspilsekspert Kim Dorff og krimiforfatter Lone Theils tester detektivbrætspil på Bastarden, en brætspilscafé i indre København. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Lone Theils, 65%

Forfatter og journalist med fokus pĂĄ britisk politik.

- Nu er der et reelt forslag på bordet, og EU kommer til at tage det alvorligt. Det kan godt ske, detaljerne ikke er på plads, men sandsynligheden for et Brexit med en aftale er øget. Meget afhænger af, hvordan EU og Irland kommer til at reagere de kommende dage. Den irske premierminister har sagt, at han vil granske forslaget, og EU holder øje med Irland.

- Det springende punkt er, at Boris Johnson har understreget, at han vil holde fast i den her dato. Omvendt kan han godt overleve en udskydelse rent politisk, hvis han kommer hjem og siger, at forhandlingerne med EU kører godt, og nu tager han den forlængelse på tre måneder, og så er det for alvor slut.

Lone Theils vurderede over for 29. september over for TV 2, at sandsynligheden var 75 procent.

De tre muligheder

Overordnet er der tre muligheder for, hvad der kan ske frem mod den deadline, som EU og Storbritannien er blevet enige om 31. oktober.

  1. Hard Brexit: Storbritannien forlader EU uden en aftale.
  2. Soft Brexit: Storbritannien forlader EU med en aftale.
  3. Forlængelse: Storbritannien beder EU om forlængelse til efter 31. oktober.