Udland

Gandhis aske stjålet på hans 150-årsfødselsdag

En muslimsk dreng kaster onsdag rosenblade ved et portræt af Mahatma Gandhi. Andre har haft mere fjendtlige følelser i spil overfor den indiske borgerrettighedsforkæmper. Narinder Nanu / Ritzau Scanpix

Den indiske frihedskæmper fik ydermere skændet sit mindesmærke med prædikatet 'forræder'.

Et groft tyveri har kastet en skygge over det, der skulle have været en fejring af den indiske lederskikkelse Mahatma Gandhis 150-årsfødselsdag.

Det skriver BBC.

Den tidligere leder af indernes oprør mod den engelske kolonimagt fik onsdag stjålet sin aske fra det mindesmærke, der er opført i Madhya Pradesh-regionen.

Tyvene nøjedes ikke med at stjæle Gandhis aske, men skrev med grøn maling "forræder" over mindesmærket.

Mahatma Gandhis statue dagen rengøres dage før hans 150års fødselsdag 2. oktober.

Mangaldeep Tiwari, der varetager vedligeholdelsen af Bapu Bhawan-mindesmærket, hvor asken blev opbevaret, kategoriserer tyveriet som 'skamfuldt'.

- Jeg åbnede porten til Bhawan tidligt om morgenen, og da jeg vendte tilbage klokken 23 om aftenen, så jeg at hans urne var væk, og samtidig var soklen på hans statue skændet, siger Tiwari.

Politisk motiveret og skadeligt

En indisk politikvinde ved Gandhis mindesmærke.

Politiet i Rewa mener således, at gerningen er politisk motiveret og "skadelig for national integration", lyder det i en udtalelse.

Mahatma Gandhi var i levende live kendt som en fortaler for fredelige løsninger og samvær. Han var - trods sin religiøse overbevisning som dybt troende hindu - fortaler for en fælles muslimsk-hinduistisk stat. Men det er også de holdninger, som stadig skaber splid i forhold til de værdier, Gandhi kæmpede for.

Mahatma Gandhi blev skuddræbt i 1948 af en fanatisk hindu, som ikke brød sig om den da 78-årige politiker og kulturpersonligheds forsonende linje overfor muslimerne i landet.

Han blev i 1982 genstand for den biografiske storfilm 'Gandhi', instrueret af Richard Attenborough. Filmen skildrer Gandhis kamp for frigørelsen af Indien og det ikke-voldelige opgør med det engelske koloniherredømme. 'Gandhi' scorede otte Oscars, herunder for bedste mandlige hovedrolle til Ben Kingsley.