Brexit

Johnson står fast på sit krav - i aften ringer han til Juncker

Det 'endelige' britisk forslag til en Brexit-aftale bliver offentliggjort i aften. EU venter med en vis skepsis på detaljerne.

Den britiske delegation i Bruxelles, siger nu at det britiske forslag til en aftale med EU vil blive offentliggjort i løbet af onsdag aften.

Klokken 17:15 dansk tid skal Boris Johnson tale i telefon med formanden for Europakommissionen Jean-Claude Juncker om det britiske forslag, som offentligheden endnu ikke kender i detaljer.

Onsdag eftermiddag gav Boris Johnson offentligheden en ide om, hvad aftalen indeholder, da han gav hovedtalen ved Det Konservative Partis kongres i Manchester.

Talen gik ikke i detaljer, men Boris Johnson understregede, at han står fast på ét krav: Storbritannien "vil under ingen omstændigheder have kontrolposter på eller ved den nordirske grænse”.

Premierministeren håber, at EU vil acceptere det krav, for ellers er der kun ét alternativ; At Storbritannien forlader EU 31. oktober uden en aftale.

- Det er ikke det udfald, vi ønsker. Det er på ingen måde det udfald, vi søger. Men lade mig sige det klart på denne kongres: Det er et udfald, vi er klar til, sagde Boris Johnson.

Striden om bagstopperen

Hvad er bagstopperen?

En afgørende detalje i den Brexit-aftale, som tidligere premierminister Theresa May blev enig med EU om, er bagstopperen, der skal sørge for, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Det er en mekanisme, der giver Storbritannien og EU to år til at forhandle en ny aftale hjem om deres fremtidige samarbejde og samhandel. Kan de ikke enes inden for den tidsramme, aktiveres bagstopperen, og Storbritannien forbliver en del af EU's toldunion.

Mange kritikere frygter, at det vil tvinge briterne til at underlægge sig EU-regler på ubestemt tid.

Striden om den såkaldte irske bagstopper har været den helt store knast i Brexit-forhandlingerne.

Bagstopperen er et sikkerhedsnet i Brexit-aftalen mellem Storbritannien og EU. Den skal forhindre en hård grænse med kontrolposter og grænsevagter mellem Irland og Nordirland og beholde den nuværende "usynlige" grænse.

Men Boris Johnson har været stærkt kritisk over for den aftale, som hans forgænger Theresa May forhandlede på plads, fordi den betyder, at Nordirland skal forblive i store dele af EU's indre marked indtil 2025.

Få detaljer

Hvordan briterne i stedet vil løse udfordringen med bagstopperen, gik Boris Johnson ikke i detaljer med.

Det står dog nu klart, at han vil tilbyde EU noget andet end en bagstopper, som i virkeligheden er en toldunion. Han vil i stedet foreslå en form for toldkontrol på den irske ø, som ikke må foregå på eller tæt på grænsen mellem Irland og Nordirland.

- Det er et ret godt spørgsmål, hvordan det bliver modtaget, og om det overhovedet bliver accepteret i Irland. Det tror jeg ikke, det bliver, siger TV 2s korrespondent i London Divya Das.

De første reaktioner fra EU har da heller ikke været positive – med det forbehold, at man ikke kender detaljerne i forslaget:

- Vi har ikke set forslaget endnu. Vi har behov for at se hele forslaget og så vil vi lave en vurdering. Men ud fra det jeg har hørt indtil nu, er jeg ikke særligt opmuntret, siger den irske udenrigsminister Simon Coveney til avisen Irish Times.

En talskvinde for den franske regering siger, at der er brug for mere håndgribelige forslag fra Storbritannien:

- Den aftale vi har nu, er god. Frankrig afventer betydelige ændringer, siger talskvinden Sibeth Ndiaye ifølge tv-stationen France 24.

Divya Das beskriver Boris Johnsons tale på partikongressen som fuld af optimisme og energi, men på typisk "Boris Johnsonsk vis meget lidt generøs på detaljer".

- Den egentlig substans, kan vi forstå, er ved at blive leveret til Den Europæiske Union. Så vidt jeg forstår, vil der også være et eller andet form for telefonmøde mellem Boris Johnson og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker senere onsdag, siger Divya Das.

Jean-Claude Junckers talskvinde har over for AFP bekræftet telefonmødet med Johnson. Der dog allerede forhandlinger igang på embedsmandsniveau, idet den britiske regering onsdag har sendt sin Brexit-chefforhandler, David Frost, til Bruxelles for at forhandle.

Hvad bør TV 2 undersøge nærmere?

For at levere den bedste mulige dækning af Brexit har vi brug for din hjælp.

Dine input bliver kun brugt til at forbedre vores journalistiske dækning.