Udland

Svensk flåde går under jorden af frygt for Rusland

I oktober 2014 søgte den svenske korvet HMS Visby efter ubåde i den svenske skærgård. Flere efterretninger pegede i retningen af, at en fremmed magt havde  sendt enten ubåde eller dykkere ind på svensk territorium.  Tt News Agency / Scanpix Denmark

Sverige spreder ledelsen af deres forsvar over hele landet.

Den svenske flåde går bogstaveligt talt under jorden af frygt for, hvad Rusland kan finde på i fremtiden.

Det skriver blandt andre The Guardian.

Flådeledelsen flytter nemlig tilbage til en stor undergrundsbase på Muskö, omkring 40 kilometer fra Stockholm.

- Flytningen er baseret på den kalkule, at Rusland kan bruge kraftige våben, der kræver en beskyttelse, som kun Muskö kan yde, siger Niklas Granholm, senioranalytiker i Totalförsvarets forskningsinstitut.

Flåden flyttede første gang ind i basen i 1969 og forlod den igen i 1994.

Basen på Muskö er godt beskyttet, fordi den ligger under et granitfjeld, der kan modstå store belastninger. Rebecca Landberg, kommunikationschef for den svenske flåde, siger til The Guardian, at basen er "unik som fæstning."

- Området under jorden er lige så stort som Stockholms gamle bydel, siger hun.

Basen har alt fra kajpladser til ubåde og skibe, et hospital og 20 kilometer tunneller, der forbinder de forskellige dele af basen.

Ikke overraskende minder basen ifølge The Guardian om en filmkulisse i samme ånd som basen i Bond-filmen ’You Only Live Twice’, hvor James Bond kæmpede mod sin ærkefjende Ernst Blofeld.

På tyske hænder

Efter flåden forlod Muskö i 1994, blev skibsværftet på øen solgt til tyske Thyssen Krupp. 20 år senere blev værftet købt af Saab, den svenske våbenproducent. I forbindelse med handlen ransagede svenske myndigheder Thyssen Krupps skibsværfter i Malmø i jagten på militære hemmeligheder.

For på trods af at flåden officielt havde forladt Muskö, har flåden hele tiden været til stede på øen. Sidste år forsøgte belgiske og engelske entusiaster at infiltrere øen. Så langt kom de ikke. De blev mødt med advarselsskud og anholdelser.

Gennemgående renovering

Flytningen af den svenske flådeledelse til Muskö er bare seneste udvikling af det svenske forsvar. Også kommandocentralerne for den svenske hær og det svenske luftvåben er flyttet fra Stockholm til befæstede områder.

Samtidig er kontorerne blevet opdelt i flere enheder, så de bliver mindre følsomme overfor angreb.

Inden den svenske flåde kan flytte tilbage til Muskö, skal basen gennemgå en gennemgribende renovering. Det forventes, at basen tidligst vil være fuldt udstyret i 2021 eller 2022.