Udland

Prins Harry: - Jeg mistede min mor, og nu ser jeg min hustru blive offer for de samme stærke kræfter

Prins Harry sammenligner behandlingen af sin hustru med den, som hans afdøde mor fik.

Hertuginden Meghan, der er gift med den britiske prins Harry, lægger sag an mod avisen Mail on Sunday.

Det skriver BBC og Sky.

Parret mener, at avisen på ulovlig vis har offentliggjort et af hendes private breve.

- Jeg mistede min mor, og nu ser jeg min hustru blive offer for de samme stærke kræfter, siger prins Harry i en udtalelse og henviser til, hvordan hans afdøde mor, prinsesse Diana, konstant var i de britiske mediers søgelys, indtil hun døde i en ulykke i 1997.

Prinsen forklarer, at "hans største frygt er, at historien gentager sig selv".

Et smerteligt forløb

Det fremgår ikke klart af udtalelsen, hvilket brev hertuginden og prinsen hentyder til, men i starten af februar offentliggjorde Mail on Sunday et brev, som hertuginde Meghan skulle have skrevet til sin far.

Brevet skulle være sendt til faren, umiddelbart efter Meghan blev gift med prins Harry i maj 2018.

Ifølge prins Harry har Mail on Sunday bevidst slettet sætninger og ord fra brevet for at kunne opdigte løgne.

- Der er menneskelige konsekvenser af denne her propaganda, især når det sker bevidst. Og selvom vi bliver ved med at finde den passende grimasse frem, så kan jeg ikke beskrive, hvor smerteligt det her forløb har været, skriver prins Harry.

Eventuel erstatning skal gå til anti-mobning

Advokatfirmaet Schillings, der repræsenterer Meghan, beskylder den britiske avis Mail on Sunday for at skrive usande og nedsættende historier om hende.

Schillings har lagt sag an mod avisen og dens moderselskab, Associated Newspapers. De anklages for misbrug af private informationer, brud på ophavsretten og brud på databeskyttelsesloven fra 2018, skriver BBC.

BBC skriver, at det royale par selv betaler sagens omkostninger, og at eventuelle overskydende penge vil blive doneret til velgørenhed for anti-mobning.

Blå bog: Prinsesse Diana

Prinsesse Diana, født som Diana Frances Spencer, var prinsesse af Wales fra 1981 til 1996. Hun var ægtefælle til den britiske tronfølger, prins Charles. I 1992 blev de separeret, og fire år efter blev parret skilt.

Sammen fik de sønnerne William og Harry.

Hun er født 1. juli 1961 og døde i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Hun blev 36 år.

Diana var verdens mest fotograferede kvinde.

Bryder med tradition for at holde mund

Ifølge journalist og forfatter Lone Theis er det et særsyn, at det britiske kongehus går til angreb på tabloidpressen.

I Storbritannien har de royale nemlig en lang tradition for som udgangspunkt ikke at kommentere mediedækningen eller rygter.

- Normalt plejer man i kongehuset i Storbritannien at holde mund. Det har man i hvert fald gjort siden prinsesse Diana, forklarer Lone Theis.

Efter prinsesse Dianas død i 1997 blev de pressefotografer, som forfulgte bilen, hun omkom i, kraftigt kritiseret for at have del i skylden. De blev dog senere frifundet i retten.

Perspektiv

Det danske kongehus siger fra overfor tabloidmedier

Det er ikke kun de britiske royale, der i de seneste år har måttet tage deres kampe med tabloidpressen. I 2015 måtte også det danske kongehus to gange på to uger aflive usande historier.

Første gang drejede det sig om en historie i danske Se og Hør, hvor det forlød, at prinsesse Marie havde været i Litauen for at få opereret sine bryster større. Den påstand manede kongehuset til jorden i en pressemeddelelse, og Se og Hør måtte trække historien tilbage.

Kun to uger senere skrev britiske Mail, der nu også er anklaget af det britiske kongehus, om familieproblemer i kronprinsesse Marys familie. Mail påstod at have opsnappet familiefejden på det, der tilsyneladende lignede kronprinsesse Marys brors profil på Facebook – men ifølge kongehuset var profilen falsk og historien løgn.