Udland

Mens Kina fejrer sig selv med pomp og pragt, skyder politiet med skarpt i Hongkong

En demonstrant løber igennem en sky af tåregas i Hong Kong, 1. oktober 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha Athit Perawongmetha / Ritzau Scanpix

Kina fejrer 70-året for det kommunistiske styre. Men både indbyggerne i Hongkong og regeringen i Taiwan er utilfredse med centralregeringen i Beijing.

Tirsdag fejrer Kina 70-årsdagen for Folkerepublikken Kina med en stor parade på Den Himmelske Fredsplads i Beijing.

Over 15.000 soldater, kampvogne og avancerede våben, herunder supersoniske droner og raketter, blev vist frem under paraden.

Tirsdag er det 70 år siden, at Folkerepublikken Kina blev grundlagt, og det fejres med en stor parade i hovedstaden Beijing.

Derudover marcherede 100.000 civile sammen med 70 rullende udstillinger, som symboliserede Kinas udvikling på forskellige områder.

Ulovlige protester i Hongkong

Imens Kina fejrer sig selv med pomp og pragt, er demonstranter på gaden i Hongkong for at vise deres utilfredshed med centralstyret i Beijing.

Politiet har forud for 70 års-jubilæet meldt ud, at det er ulovligt at demonstrere, men alligevel er der udbrudt voldelige protester i gaderne.

Det fortæller TV 2s korrespondent i Hongkong, Rasmus Tantholdt.

- Demonstranterne vil flytte fokus fra jubilæet i Beijing til protesterne i Hongkong mod det kommunistiske styre. Her synes de ikke, at der er noget at fejre. De vil hellere have det semidemokratiske styre, de har nu. Derfor vil de gerne have, at kineserne taber ansigt på sådan en dag som i dag, siger han.

15 personer er kvæstet under urolighederne i Hongkong, heraf en alvorligt, oplyser Reuters.

Ifølge en lokal avis er en demonstrant ramt i brystet, efter politiet har skudt med skarpt.

Trods forbud om demonstrationer er mange indbyggere i Hongkong tirsdag gået på gaden for at protestere mod centralregeringen i Beijing.

Protesterne begyndte allerede i juni, og siden har tusindvis af vrede demonstranter vist deres utilfredshed med det, de mener, er Beijings stigende indflydelse på selvstyret i Hongkong.

Taiwan fordømmer diktaturet

Modsat Kina er regeringen i Taiwan absolut ikke i festhumør i anledning af jubilæet. Tværtimod fordømmer regeringen i Taipei tirsdag "diktaturet".

- Det kinesiske kommunistparti har fastholdt sit et-parti-diktatur i 70 år. Og det har en regeringsopfattelse, som bryder med demokratiske værdier om frihed og menneskerettigheder, lyder det fra regeringen i Taiwan.

Kina opfatter Taiwan som en del af det samlede rige. Nationalistiske styrker flygtede til øen i 1949, da borgerkrigen endte med sejr til de kommunistiske styrker på fastlandet.

Taiwan er i modsætning til Kina et demokrati. De lidt over 23 millioner indbyggere lever i et højt udviklet samfund, men uden anerkendelse fra det meste af verden som et selvstændigt land.