Medier: Boris Johnson afslører sin Brexit-plan inden for 24 timer

16x9
Boris Johnson er ifølge medier klar til at præsentere sit bud på en Brexit-aftale. Foto: Tolga Akmen / Ritzau Scanpix

Premierministeren vil ifølge medie komme med forslag til en løsning på striden om den omstridte bagstopper.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er nu klar med sit bud på en ny Brexit-aftale, der kan præsenteres for EU's ledere.

Det siger anonyme kilder til BBC og avisen The Telegraph.

Hvad er bagstopperen?

En afgørende detalje i den Brexit-aftale, som tidligere premierminister Theresa May blev enig med EU om, er bagstopperen, der skal sørge for, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Det er en mekanisme, der giver Storbritannien og EU to år til at forhandle en ny aftale hjem om deres fremtidige samarbejde og samhandel. Kan de ikke enes inden for den tidsramme, aktiveres bagstopperen, og Storbritannien forbliver en del af EU's toldunion.

Mange kritikere frygter, at det vil tvinge briterne til at underlægge sig EU-regler på ubestemt tid.

EU har længe efterlyst, at briterne kommer med konkrete forslag til at løse den helt store knast i forhandlingerne: striden om den irske grænse, den såkaldte bagstopper.

Hverken EU eller briterne ønsker en hård grænse med kontrol mellem EU-landet Irland og Nordirland, der som en del af Storbritannien står til forlade EU.

Vil etablere toldcentre

Premierministerens plan vil ifølge The Telegraph være baseret på en etablering af en "økonomisk zone" i Irland. Den skal sikre, at landbrugs- og fødevarer kan bevæge sig mellem Nordirland og Irland uden at skulle kontrolleres af toldmyndighederne ved grænsen.

Storbritannien vil ifølge den irske tv-station RTE lægge op til, at der bliver etableret såkaldte "toldcentre" på begge sider af den irske grænse.

Det vil angiveligt fjerne behovet for decideret grænsekontrol, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Irland afviser kontrolcentre

Ifølge RTE afviser den irske udenrigsminister, Simon Coveney, blankt Boris Johnsons udkast - et såkaldt non-paper - om toldcentre langs grænsen mellem Irland og Nordirland.

Det skriver han på Twitter:

- Udkastet er en dødfødt plan. Det er på tide, at EU får et seriøst forslag fra den britiske regering, hvis Brexit skal blive en realitet i oktober. Nordirland og Irland fortjener bedre.

Vil blokere for ny udskydelse

RTE's EU-redaktør, Tony Connelly, bekræfter på Twitter, at Storbritannien har foreslået en række "toldcentre" på begge sider af den irske grænse som en central del af planen om at erstatte bagstopperen.

- "Centrene", der reelt er kontrolposter for toldmyndighederne, vil blive placeret mellem 8 og 16 kilometer fra grænsen, tilføjer Tony Connelly, der hævder at have set et uddrag af Johnsons Brexit-plan.

Ifølge britiske The Times vil Boris Johnson bede EU om at blokere for en ny udskydelse af Brexit som led i en ny aftale.

Storbritannien træder efter planen ud af EU 31. oktober.

Hvad bør TV 2 undersøge nærmere?

For at levere den bedste mulige dækning af Brexit har vi brug for din hjælp.