Boris Johnson vil suspendere parlamentet igen

16x9
Boris Johnson har planer om at suspendere parlamentet igen. Foto: Ben Stansall / Ritzau Scanpix

Nyheden om en mulig ny suspendering af parlamentet kommer, samtidig med at Boris Johnson er klar med sit bud på en ny Brexit-aftale.

Den konservative britiske premierminister, Boris Johnson, planlægger at suspendere parlamentet en gang til for at kunne gøre sine lovforslag klar.

Han fastslår over for Reuters, at det vil blive gjort på en måde, så det ikke bryder med en afgørelse fra Højesteret i sidste uge.

Johnson suspenderede Underhuset 10. september, så han kunne gøre sit lovkatalog klar frem til dronningens tale i parlamentet 14. oktober.

Modstandere af Brexit så det som et forsøg på at lamme parlamentet op til den britiske udtræden af EU 31. oktober. Det gav Højesteret modstanderne ret i.

Johnson har Brexit-plan klar

Nyheden om en mulig ny suspendering af parlamentet kommer, samtidig med at Boris Johnson er klar med sit bud på en ny Brexit-aftale, som kan præsenteres for EU's ledere.

- Vi vil fremsætte et meget godt tilbud. Vi vil være i stand til at fremlægge det meget snart, siger Johnson.

EU har længe efterlyst, at briterne kommer med konkrete forslag til at løse den helt store knast i forhandlingerne: striden om den irske grænse, den såkaldte bagstopper.

Hvad er bagstopperen?

En afgørende detalje i den Brexit-aftale, som tidligere premierminister Theresa May blev enig med EU om, er bagstopperen, der skal sørge for, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Det er en mekanisme, der giver Storbritannien og EU to år til at forhandle en ny aftale hjem om deres fremtidige samarbejde og samhandel. Kan de ikke enes inden for den tidsramme, aktiveres bagstopperen, og Storbritannien forbliver en del af EU's toldunion.

Mange kritikere frygter, at det vil tvinge briterne til at underlægge sig EU-regler på ubestemt tid.

Hverken EU eller briterne ønsker en hård grænse med kontrol mellem EU-landet Irland og Nordirland, der som en del af Storbritannien står til forlade unionen.

The Telegraph skriver, at Johnsons plan indeholder en alternativ løsning, der har til formål at gøre decideret kontrol mellem de to lande overflødig.

Vil oprette toldcentre

Ifølge flere britiske medier handler det om at etablere toldcentre i begge de irske områder, men flere kilometer væk fra grænsen. Men Johnson siger til BBC, at det ikke indgår i hans plan.

Den irske udenrigsminister, Simon Coveney, afviser blankt Boris Johnsons udkast - et såkaldt non-paper .

Det skriver han på Twitter:

- Udkastet er en dødfødt plan. Det er på tide, at EU får et seriøst forslag fra den britiske regering, hvis Brexit skal blive en realitet i oktober. Nordirland og Irland fortjener bedre.

Hvad bør TV 2 undersøge nærmere?

For at levere den bedste mulige dækning af Brexit har vi brug for din hjælp.