Udland

127.000 jøder har søgt spansk statsborgerskab

Ansøgerne skal udover at være jøder bestå en prøve, der skal vise deres kendskab til den spanske kultur og forfatning.

127.000 jøder fra hele verden har søgt spansk statsborgerskab.

Det sker, efter Spanien i 2015 besluttede at gøre det lettere for efterkommerne at søge spansk statsborgerskab, og da ansøgningsfristen udløb i september i år, havde de mange tusinde mennesker benyttet sig af muligheden.

Ansøgere er efterkommere af spanske jøder, der blev udvist i 1492, og de fleste kommer fra latinamerikanske lande som Mexico, Venezuela og Columbia, skriver BBC.

- Den kendsgerning, at Kong Felipe af Spanien direkte siger til os, at de har gjort os stor uret, og at vi er velkomne hjem – det er noget, der lindrer eller heler den uret, der blev begået ved en historisk uretfærdighed, siger en af de mange ansøgere, Angel Calderon, fra den colombianske hovedstad Bogota til nyhedsbureauet AFP.

Skal kunne sproget

Tilbuddet om spansk statsborgerskab gælder alle såkaldte sefardi-jøder (ordet betyder faktisk ’spanske jøder’), der på den ene eller anden måde kan dokumentere, at deres fjerne forfædre kom fra Spanien.

Ansøgerne skal desuden bestå en prøve, der skal vise deres kendskab til den spanske kultur og forfatning – og de skal kunne tale enten spansk eller det gammelspanske sprog, som de udviste jøder tog med sig ud i verden og i mange tilfælde stadig taler.

- De fleste ansøgere, som jeg har haft kontakt med, og som ser en fordel ved at have et spansk pas, er veluddannede unge mellem 25 og 35 år, siger Rocio Sanchez fra Columbia til BBC. Han er slægtsforsker og har hjulpet mange ansøgere med at dokumentere deres spanske rødder.

- Bliv katolikker eller forsvind

Den historiske baggrund går helt tilbage til 1492, da det lykkedes de katolske konger at drive muslimerne ud af Den Iberiske Halvø, altså det landområde, der omfatter Spanien og Portugal.

Dekretet fra 1492, underskrevet af den spanske kong Fernando. Det anklagede landets jøder for at 'undergrave den hellige katolske tro' og gav dem valget mellem at blive katolikker eller forlade landet

De muslimske samfund i Spanien husede en jødisk befolkningsgruppe på omkring 200.000 mennesker.

Men det katolske kongepar var ikke lige så tolerante.

De gav jøderne tre valgmuligheder: De kunne konvertere til den kristne tro, de kunne forlade landet inden for tre måneder, eller de kunne blive dræbt.

Nutidige historikere vurderer, at de fleste valgte at konvertere, mens mellem 40.000 og 100.000 valgte at forlade landet.

Mange slog sig ned i Nordafrika, i Frankrig, på Balkan eller i Mellemøsten. I dag bor de fleste efterkommere i Israel, Nord- og Sydamerika og Frankrig.

Portugal har et tilsvarende tilbud om statsborgerskab til efterkommere af jøder, der blev udvist fra Portugal i 1496, altså nogle få år efter de spanske jøder.