Udland

Var kæreste med dansk model - nu er præsidentsøns luksusbiler solgt for 185 millioner

To af luksusbilerne, der søndag var under hammeren i Geneve. Denis Balibouse / Ritzau Scanpix

Teodoro Nguema Obiang Mangue fra Ækvatorialguinea har fået beslaglagt 25 luksusbiler i en omfattende hvidvasksag.

Ved en auktion søndag i Schweiz brugte bilelskere fra hele verden mere end 27 millioner dollars (185 millioner kroner) på luksusbiler, der er blevet beslaglagt fra sønnen af Ækvatorialguineas præsident i en verdensomspændende hvidvasksag, der trækker tråde til Danmark.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

I alt 25 biler var under hammeren hos det velrenommerede auktionshus Bonhams. Heriblandt en hvid Lamborghini Veneno Roadster fra 2014, der blev solgt til den nette sum af 8,4 millioner dollars (57,3 millioner kroner). Ifølge Bonhams havde superbilen, der har en topfart på 359 km/t, kun kørt 325 kilometer.

Det totale overskud efter auktionen, når salær og afgifter er betalt, blev mere end 18 millioner dollars, som vil indgå i en velgørenhedsfond, der skal komme befolkningen i Ækvatorialguinea til gode.

Teodoro Obiang Nguema Teodoro fotograferet i 2012. Året efter mødte han den danske model Christina Mikkelsen.

Yacht til 100 millioner dollars beslaglagt

Auktionen kommer i kølvandet på, at statsanklageren i Geneve i februar lukkede en omfattende hvidvasksag mod Teodoro Nguema Obiang Mangue, der er søn af Ækvatorialguineas præsident, Teodoro Obiang, som har siddet på magten i det olierige land i fire årtier.

Sammen med to medsammensvorne blev præsidentsønnen dømt for over en årrække at have hvidvasket millioner af kroner, som retteligt tilhørte statskassen.

De schweiziske myndigheder beslaglagde allerede i 2016 de mange luksusbiler og en yacht til 100 millioner dollars (687 millioner kroner), der tilhørte præsidentens søn Teodoro Nguema Obiang Mangue.

Denne Lamborghini Veneno Roadster fra 2014 blev solgt for 8,4 millioner dollars (57,3 millioner kroner).

Yachten blev frigivet som led i en aftale mellem statsanklageren og de tre dømte. Ifølge aftalen indvilgede myndighederne i Ækvatorialguinea desuden i at betale knap ni millioner kroner i sagsomkostninger.

Blandt de andre biler, der blev solgt ved auktionen på Domaine de Bonmont Golf Club i udkanten af Geneve, var en gul 2003 Ferrari Enzo, der gik for godt 21 millioner kroner, mens en 2015 Koenigsegg One:1 blev solgt for godt og vel 31 millioner kroner.

En pansret Rolls Royce Silver Spur-limousine fra 1998, der i auktionskataloget var beskrevet som et håndværkertilbud og ”den perfekte bil til en person med fjender”, skiftede hænder for knap 600.000 kroner.

Denne Ferrari Enzo fra 2003 blev ved auktionen solgt for omkring 21 millioner kroner.

Flere sager om hvidvask og underslæb

Den flamboyante præsidentsøn, som desuden er vicepræsident i Ækvatorialguinea, har ad flere omgange været i søgelyset i lignende sager.

I 2018 beslaglagde de brasilianske myndigheder luksusure og kontanter til en værdi af 16 millioner dollars (110 millioner kroner). Ifølge den brasilianske anklagemyndighed havde Teodoro Nguema Obiang Mangue planer om at hvidvaske de mange millioner, som præsidentsønnen havde tilranet sig ved at beså underslæb mod statskassen.

I 2017 blev Teodoro Nguema Obiang Mangue dømt for underslæb ved en domstol i Paris. Sagen er ikke endeligt lukket, da den 51-årige præsidentsøn har anket dommen.

Efterforskningen af den seneste sag fra Schweiz har involveret myndigheder i blandt andet USA, Frankrig, Monaco, Holland – og Danmark.

Teodoro Nguema Obiang Mangue har tidligere været kæreste med den danske Miss Universe-vinder Christina Mikkelsen. De to mødte hinanden under et arrangement i 2013 i Ækvatorialguinea.

Teodoro Nguema Obiang Mangue og danske Christina Mikkelsen fotograferet i 2014 i Malabo, der er hovedstad i Ækvatorialguinea.