Udland

Trump kræver at mødes med whistleblower i Ukraine-sag

Trump har været særdeles aktiv på Twitter natten til mandag dansk tid.

USA's præsident, Donald Trump, vil mødes personligt med den whistleblower, der har slået alarm over hans kommunikation med den ukrainske præsident.

Det skriver præsidenten i en serie af tweets natten til mandag dansk tid.

Donald Trump understreger, at han mener, at han har krav på at få lov til at konfrontere sin "anklager".

- Jeg fortjener at møde ham, der anklager mig, skriver skriver præsidenten og fortsætter:

- Den såkaldte whistleblower gengav en perfekt samtale med en udenlandsk leder på en fuldstændig unøjagtig og bedragerisk måde, .

Trump har tidligere kaldt personen, der har fodret whistlebloweren med oplysninger for "nærmest en spion". På Twitter gengiver han den anklage:

- Var personen ude på at spionere mod præsidenten? Store konsekvenser!

Mener at Trump ville have snavs om rival

Whistlebloweren, der ifølge flere amerikanske medier arbejder i den amerikanske efterretningstjeneste, gjorde i forsommeren opmærksom på bekymrende forhold i præsidentens kommunikation med Ukraines regering.

Hans officielle klage blev offentliggjort i sidste uge. Her står der blandt andet, at Trump har misbrugt sin magt ved at forsøge at tvinge Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, til at grave snavs frem om tidligere vicepræsident Joe Biden og hans familie.

Trump har tilsyneladende en mistanke om, at Biden tilbage i 2014 har lagt pres på Ukraines chefanklager til fordel for sin søn, Hunter Biden. Der er dog ingen beviser på, at Biden har gjort noget forkert, skriver CNN.

Biden selv har heller ikke meget til over for Trumps beskyldninger.

- Ikke en eneste pålideligt medie har kunnet give hans beskyldninger nogen som helst form for troværdighed. Ikke et eneste, derfor har jeg ingen kommentarer, andet end at præsidenten skulle begynde med at være præsident, sagde han i fredags ifølge CNN.

Senere på dagen udsendte han en pressemeddelelse om whistleblowerens klage:

- Hvis disse anklager er sande, så er der i sandhed ingen ende på præsidentens villighed til at misbruge sin magt og ydmyge vores land. Som minimum burde Donald Trump med det samme offentliggøre en kopi af opkaldet, så det amerikanske folk selv kan bedømme, hvad der er sket...

Demokraten Biden er blandt favoritterne til at blive Trumps modstander ved præsidentvalget i 2020.

Demokraterne tager første skridt til rigsretssag

Whistlebloweren beskriver også, hvordan Det Hvide Hus angiveligt har forsøgt at holde samtalerne skjult via et hemmeligt it-system.

Ifølge den amerikanske tv-station CBS er whistlebloweren i øjeblikket under føderal beskyttelse, da han eller hun frygter for sin sikkerhed.

Nancy Pelosi, der er demokratisk formand for Repræsentanters Hus, har på baggrund af sagen bebudet, at der nu vil blive taget de første skridt mod en mulig rigsretssag mod Trump.

Kort efter Nancy Pelosi annoncerede sine planer om et forarbejde til at indlede en rigsretssag, tweetede præsidenten, at der var tale om præsidentiel chikane.

Efter Donald Trumps udmelding om, at han vil have whistleblowerens identitet afsløret, har dennes advokat udtrykt bekymring for, at hans klient vil være udsat for fare, hvis vedkommendes identitet bliver offentliggjort. Det skriver The Guardian.