Udland

To EU-kommissærer vraget før de kom i gang

Europa-Parlamentet har for første gang vraget to kandidater til den nye EU-Kommission allerede inden de officielle høringer.

Rumænske Rovana Plumb og ungarske László Trócsányi har for store interessekonflikter til at kunne blive EU-kommissærer.

Det har retsudvalget i Europa-Parlamentet besluttet på et lukket møde mandag.

Det radikale medlem af Parlamentet Karen Melchior (R) sidder som den eneste dansker med i udvalget, og hun stemte selv mod de to østeuropæiske kandidater.

- Det overordnede problem er, at vi ikke med ro i sindet kan sige, at der ikke er nogen interessekonflikter hos de to kandidater, så de kan varetage deres poster som EU-kommissærer, siger Karen Melchior.

Skal finde nye kommissærer

Med beslutningen er der lagt op til, at både Rumænien og Ungarn skal ud at lede efter en ny kandidat til posten som EU-kommissær.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Ungarn allerede bestemt sig for at udpege landets EU-ambassadør Olivér Várhelyi.

Hans synd var, at han hjalp regeringen og mig personligt med at beskytte Ungarn mod migration.

Den ungarske premierminister Viktor Orbán om landets kommissærkandidat

Situationen skaber dog stadig problemer for den kommende formand for EU-Kommissionen, tyske Ursula von der Leyen, som tidligere på måneden annoncerede sine 26 kommissærer og deres ansvarsområder.

Her fik Rovana Plumb transportområdet, mens László Trócsányi blev sat i spidsen for naboskabspolitik og udvidelse. Det står endnu ikke klart, om de to nye personer kan træde ind i disse roller, eller om der skal en rokade til.

Alle de andre 24 kandidater til EU-kommissærposterne, heriblandt Margrethe Vestager (R), er sluppet helskindet igennem vurderingen af potentielle interessekonflikter, og de kan derfor gå videre til de officielle høringer i Europa-Parlamentet. Disse begyndte ligeledes mandag og varer indtil tirsdag 8. oktober, hvor Vestager som en af de sidste skal til høring.

Forbindelser til Rusland og et ubetalt lån

Det er første gang, retsudvalget i Parlamentet på forhånd skal godkende en kandidat allerede inden de officielle høringer af de nye EU-kommissærer. Og mens de officielle høringer foregår i fuld offentlighed, finder retsudvalgets afgørelse sted bag lukkede døre, og de skal ikke offentligt begrunde afvisningen af en kommissær.

Det fremgår dog af et brev fra retsudvalget, at de mente, den ungarske kommissærkandidat blandt andet havde interessekonflikter på grund af sine forbindelser til et advokatfirma, han selv havde været med til at stifte, og hans forbindelser til Rusland.

For den rumænske kandidat var det et udestående lån på mere end en million kroner, som hun skulle have fået af en person i turismebranchen og derefter doneret til sit parti, der fik udvalget til at sige nej.

Ikke mindst fordi de var bekymrede for, om rumæneren dermed stod i gæld til personen. Rovana Plumb havde forud for mandagens afgørelse bekendtgjort, at hun kunne indfri lånet ved at give to lejligheder til personen, men dette var altså ikke nok til at berolige retsudvalget.

Allerede i sidste uge blev det kendt, at der var problemer med de to kandidater, og Ungarns premierminister, Viktor Orbán, havde på forhånd været ude at kritisere afvisningen af László Trócsányi, som han kaldte for en ”politisk” beslutning.

- Hans synd var, at han hjalp regeringen (den ungarske, red.) og mig personligt med at beskytte Ungarn mod migration, har Viktor Orbán blandt andet sagt om afvisningen.