Saudiarabisk kronprins om Khashoggi-drab: - Det var en fejltagelse
Mohammed bin Salman har nægtet enhver involvering, selvom pilen har peget på ham.
Klokken 13.14 en efterĂĄrsdag i starten af oktober 2018 gik den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi ind pĂĄ det saudiarabiske konsulat i Istanbul,Tyrkiet.
Han kom aldrig ud igen.
Siden pegede alt på, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, beordrede drabet på journalisten. Styret i Saudi-Arabien afviste pure. Men i et interview med programmet ’60-minutes’ på CBS, tager kronprinsen nu sin del af skylden, selvom han fortsat afviser at have givet ordren:
- Bestemt ikke. Det var en forfærdelig forbrydelse. Men som leder i Saudi-Arabien tager jeg fuldt ansvar. Særligt fordi det blev begået af personer, der arbejdede for den saudiske regering, siger han.
I alt blev 21 personer tilbageholdt efter mordet. 11 af dem er anklaget. Fem af dem risikerer dødsstraf. En af de anklagede er den tidligere efterretningschef i Saudi-Arabien Ahmed al-Assiri, som blev fyret efter internationalt pres.
Har nægtet enhver involvering
Mohammed bin Salman siger i interviewet, at det derfor er naturligt, at han som leder og arbejdsgiver tager ansvaret for drabet:
- NĂĄr en forbrydelse bliver begĂĄet mod en saudisk statsborger af ansatte i den saudiske regering, mĂĄ jeg som leder pĂĄtage mig ansvaret. Det var en fejltagelse.
- Og jeg må sørge for, at det ikke kan ske fremover, siger Mohammed bin Salman.
Der er nu gået lige knap et år, siden Jamal Khashoggi gik ind på det saudiarabiske konsulat. Han skulle hente nogle ægteskabspapirer. I den første tid efter holdt de saudiske myndigheder fast i, at Khashoggi havde forladt konsulatet af en bagdør.
Der fandtes dog ingen billeder af, at han på noget tidspunkt forlod det. Som en del af efterforskningen offentliggjorde tyrkiske myndigheder billeder af 15 mænd, der ankom og forlod lufthavnen i Istanbul. Efterfølgende ransagede tyrkiske myndigheder konsulatet, men fandt ikke Khashoggi eller hans lig.
Først mere end to uger efter journalistens forsvinden fortalte den saudiarabiske justitsminister, Sheikh Saud al-Mojeb, at Jamal Khashoggi døde i forbindelse med en slåskamp inde på konsulatet.
Efterforskere hos FN har konkluderet, at det til trods for utallige teorier ”ikke kan ændre på Saudi-Arabiens ansvar”.
Mohammed bin Salman har nægtet enhver involvering.
Liget er aldrig fundet
Mohammed bin Salman mener dog ikke, at han kan stilles til ansvar:
- Nogle mener, jeg burde have kendskab til, hvad tre millioner ansatte i den saudiske regering foretager sig hver dag. Det er umuligt, at tre millioner skal sende daglige rapporter til deres leder eller regeringens næstkommanderende, siger han.
Mohammed bin Salman fastholder over for ’60 minutes’, at gerningsmændene vil blive holdt ansvarlige – uanset ”hvor i systemet de hører til”.
FN-ekspert langer ud efter bin Salman
Bin Salmans "tilståelse" bliver kritiseret af Agnes Callamard, der har været ansat som særlig rapportør hos FN og stået i spidsen for en undersøgelse, der kulegravede Khashoggis forsvinden.
- Han tager kun et formelt ansvar. Hvad med det personlige ansvar? Det er ikke godt nok, siger hun i et interview med AFP og understreger, at hun ikke har stor tillid til sauderne.
- Det sidste år har den saudiske stat, saudiske repræsentanter og bin Salman løjet for det internationale samfund angående den her forbrydelse. Skulle vi tro på ham nu?, spørger hun retorisk.
Lig aldrig fundet
Liget af Jamal Khashoggi er aldrig blevet fundet, men ifølge tyrkiske myndigheder blev Khashoggis lig parteret og siden bortskaffet.
Ifølge efterforskerne var det saudiarabiske konsulat blevet rengjort og malet, da de fik adgang til det.
Khashoggi skrev for blandt andet den amerikanske avis Washington Post og har flere gange kritiseret det saudiarabiske styre. I 2017 flygtede han fra Saudi-Arabien til USA og levede frem til sin forsvinden i eksil i USA. Men i forbindelse med et forestående bryllup var Khashoggi mødt op på konsulatet for at ordne nogle papirer.
I interviewet sagde Mohammed bin Salman yderligere, at han, ligesom den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, er enig i, at angrebet på to olieanlæg i Saudi-Arabien 14. september var en krigshandling fra Iran. Men at han foretrækker en fredelig løsning.