Udland

Politikere rystet over TV 2s affaldsafsløringer: - Det er rædselsfuldt

Plastindustrien mener, at der skal gøres op med kommunernes monopol på plasthåndtering.

Søndag kunne TV 2 afsløre, at store mængder sorteret, dansk affald ender på uautoriserede lossepladser i Malaysia.

Miljøminister Lea Wermelin har kaldt det ”dybt bekymrende” og lover at tage problemet op med sine europæiske kolleger i denne uge, da Danmark ikke er det eneste europæiske land, der sender affald østpå.

Spørger man i det politiske landskab herhjemme, deler flere partier ministerens bekymring:

- Det er rædselsfuldt. Det er endnu et eksempel, hvor Vesten ikke kan finde ud af at løse et problem, som vi selv skaber. Vi har en klimakrise, og nu har vi også dette, hvor vi producerer store mængder plastik og eksporterer det i stedet for at få det fikset. Det er dybt kritisabelt, siger miljøordfører i SF Carl Valentin, der længe har frygtet, at dansk plastik endte langt fra Europa.

Samme melding kommer fra miljøordfører hos de konservative Mette Abildgaard, der mener, at kommunerne skal have ”en god, gammeldags skideballe”.

Fandt dansk affald på to minutter

For i Danmark er vi generelt gode til at forbruge og forbrænde affald. Det har landets kommuner et stort ansvar for. Den såkaldte anvisningsret.

Men hvert år forlader tusindvis af containere med genanvendeligt plastikaffald alligevel landets grænser, fordi vi ikke har teknologien til at genanvende det. Eller fordi det slet og ret er for dyrt.

Indtil nu har det været svært at lokalisere, hvor affaldet endte, men søndag kunne TV 2 afdække, hvordan man på bare to minutter på lossepladser i Indonesien og Malaysia kunne finde dumpet plast.

Chipsposer, isbøtter, vaskemiddeldunke, tandpasta og lignende husholdningsprodukter. Alle danske.

Hun skal også give kommunerne en god, gammeldags skideballe

Mette Abildgaard, miljøordfører, Konservative

Plasten var dumpet i samme område, som det tyske sorteringsanlæg Alba eksporterede 150 tons plastaffald fra Vestforbrænding til sidste år, viser en aktindsigt fra Ingeniøren. TV 2 kan dog ikke dokumentere, hvor plasten kommer fra, og altså hvordan den er havnet i Malaysia. Vestforbrænding har ikke ønsket at kommentere sagen.

Heng Kiah Chin, miljøforkæmper hos Greenpeace Malaysia, fortæller, at der også er plast fra mange andre lande. Heriblandt Storbritannien, Australien, USA, Tyskland, Danmark, Sverige, Finland og Frankrig.

Opgør med nuværende model

Spørger man Mette Abildgaard, skal man kunne afkræve af kommunerne, at de kan redegøre for hele kæden. Fra affaldet lander i danskernes skraldespand, til det genanvendes til nye produkter.

- Det er fint, at ministeren vil drøfte det i europæisk regi. Men hun skal også give kommunerne en god, gammeldags skideballe. De insisterer på at have retten til danskernes affald, og når danskerne sorterer, må kommunerne også garantere, at det ikke ender i Indonesien. Nogle kommuner skal stå skoleret, siger Mette Abildgaard.

Miljøordfører Mette Abildgaard fra Konservative mener, at de danske kommuner skal kunne forsvare og forklare, hvor dansk plastik ender. Video: Kasper B. Andreasen

Spørger man brancheorganisationen Plastindustrien, viser TV 2s afsløringer, at det er på tide at få gjort op med kommunernes monopol og investeret i anlæg, der kan sortere plastikken.

- Udfordringen er, at de færreste virksomheder ønsker at foretage store investeringer i Danmark, når de kommunale affaldsselskaber er så dominerende, og udviklingen har derfor stået i stampe alt for længe, siger miljøpolitisk chef i Plastindustrien Christina Busk i en pressemeddelelse.

Flere lande oplever det samme

Både Mette Abildgaard og Carl Valentin mener, at Danmark først og fremmest skal feje for egen dør, men de ser gerne, at der er europæisk vilje til at sikre nogle retningslinjer, så virksomhederne producerer genanvendeligt.

Vi skal lave en lovgivning, der sikrer, at der kun er en håndfuld forskellige typer plastik, man må producere

Carl Valentin, miljøordfører, SF

SF mener således, at europæiske virksomheder skal begrænses:

- Vi skal lave en lovgivning, der sikrer, at der kun er en håndfuld forskellige typer plastik, man må producere. Der skal produceres mindre, men det vigtigste er, at plastikken er ordentlig og let genanvendelig, siger Carl Valentin.

SFs miljøordfører Carl Valentin mener, at virksomhederne skal begrænses til kun at kunne lave og bruge en håndfuld typer plastik. Video: Kasper B. Andreasen

Malaysia og Indonesien er langt fra de eneste lande, der oplever, at plast bliver dumpet.

Flere sydøstasiatiske lande er nærmest druknet i engangsplast fra Europa og andre vestlige lande, siden verdens største importør af plastaffald, Kina, i januar sidste år satte foden ned og gjorde det ulovligt at importere plastaffald til landet.

I kølvandet på den øgede mængde af importeret plast i Malaysia er der også vokset en stor illegal industri frem, hvor plastaffald bliver brændt af på fabrikker. Typisk om natten.

I 2017 blev 48.000 tons af det plastaffald, Danmark havde sorteret til genanvendelse, fragtet ud over de danske grænser.

Langt det meste plast eksporterer vi til Tyskland, men det, de ikke kan bruge her, eksporterer de videre til nye mellemmænd, der eksporterer det videre igen. Derfor er det meget svært at gennemskue affaldsstrømmen.