Biografer i USA bandlyser masker og ansigtsmaling under 'Joker'-film

Amerikanske myndigheder frygter, at den kendte Batman-skurk kan inspirere til vold, og derfor vil kompromittere biografgængernes sikkerhed.

Når Hollywood-filmen 'Joker' har premiere i USA om få dage, vil biografgæsterne, der har klædt sig ud som filmens figurer, flere steder i landet blive nægtet adgang.

To af USA's største biografkæder - AMC Theatres og Landmark Theatres - har valgt at bandlyse masker, ansigtsmaling og tøj, der dækker ansigtet under samtlige visninger af filmen.

De samme regler gælder for legetøjsvåben eller andre genstande, "der kan gøre de øvrige biografgængere utrygge", lyder det i en udtalelse fra AMC Theatres.

En film, der inspirerer til vold

Forbuddet er gennemført af sikkerhedsmæssige årsager, efter der den seneste uge er opstået frygt for, at filmen om den kendte skurk fra Batman-universet kan inspirere til vold.

Selvom 'Joker' med skuespiller Joaquin Phoenix både har vundet hovedprisen ved Venedig Film Festival og er blevet spået gode chancer ved Oscar-uddelingen, så sættes den i forbindelse med et massedrab fra 2012.

Under en midnatspremiere på den tidligere Batman-film 'The Dark Knight Rises' i Aurora, Colorado åbnede en maskeret mand ild mod biografgængerne. Han dræbte 12 og sårede 70 personer.

Det fik i den forgangne uge pårørende til de dræbte til at skrive et åbent brev til studiet Warner Brothers, som står bag filmen, hvor de advarer om, at filmens fremstilling af jokeren kan påvirke personer med psykiske lidelser. Karakteren fremstilles som en deprimeret ung mand, der efter afvisninger og nederlag tyer til hævn og vold.

FBI er blevet bekendt om voldelige planer

Fra Warner Brothers lød det, at filmen ikke "støttede op om vold af nogen slags", og at det ikke er "filmens intention at fremstille karakteren (jokeren red.) som en helt".

Alligevel har myndighederne flere steder i USA valgt at tage det alvorligt.

I Los Angeles har politiet udtalt, at de vil være til stede og synlige omkring premiere-stederne.

Og i en officiel meddelelse fra det amerikanske militær i Oklahoma lød det i sidste uge, at den amerikanske efterretningstjeneste FBI havde fået viden om et "potentielt masseskyderi" i forbindelse med filmen efter de var blevet bekendte med "skræmmende og meget specifikke" online-diskussioner om emnet.

Samtidig har man valgt ikke at vise filmen i Century Aurora og XD theatre i Aurora, hvor skyderiet i 2012 fandt sted.

På trods af truslerne regner man med, at filmen bliver en enorm succes i åbningsugen.

I Danmark har 'Joker' premiere 2. oktober.