Modstandere frygter, Boris Johnson vil bruge særligt trick for at gennemtrumfe Brexit

Hvis borgernes velfærd er truet, giver lov fra 2004 premierministeren særlige beføjelser.

Hvis der er én ting, som den britiske premierminister, Boris Johnson, er fast besluttet på, er det at forlade EU på Brexit-deadlinen 31. oktober – uanset om briterne har en aftale på plads med EU eller ej.

Og nu frygter det store oppositionsparti, Labour, at han vil bruge en særlig finte til at omgå den lov, der skal forhindre, at briterne forlader EU uden en aftale.

Det britiske parlament har nemlig bundet Boris Johnson på hænder og fødder, efter de i begyndelsen af september vedtog den såkaldte ’Benn Act’. Den tvinger ham til at bede EU om en udsættelse, hvis ikke han har en Brexit-aftale på plads i parlamentet 19. oktober.

Men Labours Brexit-talsmand, Keir Starmer, tror, at Boris Johnson vil gennemtrumfe sine Brexit-planer ved at tage en anden lov i brug. Det fortæller Labour-politkeren til avisen The Guardian.

Der er tale om Civilforsvarsloven fra 2004, som giver særlige beføjelser til regeringen i tilfælde af en national nødretstilstand.

Det kan ifølge The Guardian blandt andet være en situation, hvor borgernes velfærd er alvorligt truet på grund af forstyrrelser af transportnetværket eller forsyningen af fødevarer, penge, energi og sundhedstjenester.

Johnson pisker stemning op med vilje

Med Civilforsvarsloven i hånden vil Boris Johnson ifølge Labour tilsidesætte loven, der tvinger ham til at bede om en udsættelse af Brexit.

Labour hævder, at Boris Johnson bevidst pisker en stemning op, så han kan tage loven i brug.

I denne uge er premierministeren blevet beskyldt for sprogbrug, der tilskynder til vold. Onsdag var der en giftig debat i parlamentet, hvor Boris Johnson blev kritiseret for at bruge ”stødende, farligt og opildnende sprog” om den lovgivning, som han ikke bryder sig om. Blandt andet har han kaldt 'Benn Act' for "overgivelsesloven".

Kritikken blev dog pure afvist af Boris Johnson selv.

- Jeg har aldrig hørt magen til humbug i mit liv, sagde premierministeren i parlamentet.

Men Johnsons sprogbrug er nøje kalkuleret, mener Keir Starmer fra Labour. Ifølge ham prøver premierministeren at skabe en form for civil uro, så han kan tage Civilforsvarsloven i brug.

- At fremmane en idé om optøjer og endda dødsfald, hvis ikke vi forlader EU 31. oktober, er toppen af ansvarsløshed.

- Men det er også ret åbenlyst blevet iscenesat. Hvis det er en del af regeringens plan til at misbruge beføjelser under nødretslove, kan jeg forsikre premierministeren om, at vi vil vinde over ham i retten og i parlamentet, siger Keir Starmer til The Guardian.

Kilder fra premierministerens kontor afviser dog overfor The Guardian, at Boris Johnson vil tage den særlige lov i brug.

Civilforsvarsloven er Johnsons eneste mulighed

En af premierministerens tidligere kollegaer fra det konservative parti Dominic Grieve mener dog, at Civilforsvarsloven er Boris Johnsons eneste udvej, hvis han skal holde sig til loven og forlade Brexit til tiden. Det skriver The Guardian.

Dominic Grieve blev for nylig smidt ud af det konservative parti, da han stemte imod regeringens Brexit-kurs.

I et læserbrev i avisen Daily Mail siger samme Dominic Grieve, at han også vil gå til domstolene for at stoppe Boris Johnson, hvis premierministeren tyr til Civilforsvarsloven.

Boris Johnsons konservative parti holder i dag og de kommende dage partikongres i Manchester. Her er sloganet "Gennemfør Brexit".