Udland

12 billeder, der viser, hvordan mennesker skader jorden

Oversvømmelser er bare en af konsekvenserne af klimaforandring og menneskers påvirkning af miljøet, som en ny fotokonkurrence dokumenterer. Sl Shanth Kumar / CIWEM Environmental Photographer of the Year

Årets bedste billeder, der viser miljøets tilstand i verden, er blevet kåret.

Den bedste måde at udbrede kendskabet til miljøproblemer er at vise dem.

Med den overbevisning bad den FN-støttede miljøorganisation CIWEN hundredevis af fotografer fra hele verden om at indsende deres vidnesbyrd om miljøets tilstand, klimaforandringer og forurening.

Det er nu blevet til en samling af de 12 bedste og mest ekstraordinære billeder, som blev præsenteret i forbindelse med FN's klimatopmøde i New York denne uge.***

Se vinderne og nogle af de bedste billeder her:

Årets vinderfotograf: Manden på billedet blev skyllet ud af sit hjem under voldsomme oversvømmelser i Mumbai-forstaden Bandra i Indien. Risikoen for oversvømmelser er øget drastisk på grund af klimaforandringerne, som har medvirket til voldsom regn ved kysten og et generelt mere ekstremt vejr. Manden blev heldigvis reddet, efter billedet blev taget.
Årets 'Forandrede miljøer'-pris: I den lille østat Tuvalu i Stillehavet er Funafuti-lagoonen fyldt med væltede træer. Stigende vandstande og hyppigere storme er medvirkende til, at det lille land trues på sin eksistens, fordi havet simpelthen eroderer landet væk. Eroderingen er altid sket langsomt, men nu har hastigheden taget til.
Årets 'Bæredygtige byer'-pris: Den mexicanske by Mexicali, som ligger helt tæt ved grænsen til Californien, blev i januar 2018 målt til at være en af de mest luftforurenede byer i verden. Byens geografiske placering på grænsen, samt tung industri og trafik, har indflydelse på forureningen.
Årets 'Vand, Lighed og Bæredygtighed'-pris: Der er kun begrænset adgang til rent vand i Kakamega, Kenya. Skovrydning i området betyder, at vand i undergrunden forsvinder hurtigere, og vandkilderne tørrer ind. Uden rent vand øges risikoen for sygdomme som kolera, tyfus, dysenteri og andre vandbårne sygdomme.
Årets 'Klima-aktivisme og Energi'-pris: Skoven Hambach i Tyskland var 12.000 år gammel, da den blev købt af et energiselskab, som ledte efter kul i undergrunden. I dag er kun ti procent af skovens oprindelige 59 kvadratkilometer tilbage. 
Årets unge miljøfotograf: Næsehorns horn fjernes for at beskytte dem mod krybskyttere i Sydafrika. Dyrene bliver dræbt i jagten på deres horn. Hornet vil vokse ud igen - og igen udgøre en trussel for dyret selv - så det anbefales, at det skal skæres af hver 12. til 24. måned.
I Nepal forsøger skraldsamlere at finde værdifulde materialer, de kan sælge på lossepladsen Sisdol. Lossepladsen ligger tæt ved Kathmandu og blev oprettet i 2005 ud fra ideen om, at den kun var midlertidig. I dag er der kommet så meget skrald, at der ikke mere er kapacitet til det.
Fiskerne i Phu Yen-provinsen i Vietnam oplever, at der er færre og færre fisk at fange. Dette får fiskerne til at ty til ekstreme metoder - blandt andet denne type finmaskede net, som er med til at skade havmiljøet.
I Istanbul i Tyrkiet har menneskene bag projektet 'Zero Waste Blue' sat sig for at rense Bosporus-strædet, som skærer gennem byen.
Tusindvis af mennesker tager hvert år turen til Bangladeshs hovedstad for at finde arbejde. Mange ender med hårdt fysisk arbejde som at bære kul på deres hoveder.
En dreng i Ouagadougou i Burkina Faso leger med en pose. Billedet repræsenterer de store mængder plastik, der hvert år bliver produceret og blandt andet ender i verdenshavene.
En kvinde sover på en bunke skrald i Dhaka, Bangladesh.
Fotografen har fanget træerne i Somerset i England med lang lukketid på kameraet og fire led-spots. Billedet kaldes 'Jordens lunger', og det tog fotografen fem dage at fange det.
Pigen sover i klasselokalet i regionen Sahel i Burkino Faso, fordi hendes hjem er blevet ramt af massive regnskyl i over en måned i træk. Normalt er regionen ekstremt tør, men klimaet har ændret sig.