Udland

Whistleblower: Donald Trump misbrugte sin magt til personlige formål

Donald Trump kan havne i en rigsretssag.  Brendan Smialowski / Scanpix Denmark

Embedsmænd forsøgte at skjule omstridt samtale mellem Trump og Ukraines præsident, hævder whistleblower.

Trump har misbrugt sit embedes magt til personlige formål.

Trump har forsøgt på at få en fremmed magt til at påvirke valg i USA, og hans personlige advokat har skadet amerikansk national sikkerhed.

Derudover har Det Hvide Hus forsøgt at fjerne en afgørende telefonsamtale.

Det er nogle af anklagerne i den indberetning fra en whistleblower, som det amerikanske efterretningsudvalg har offentliggjort torsdag.

En indberetning vedrørende en samtale, der fandt sted 25. juli mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij. En samtale, der har fået Demokraterne til at indlede en forundersøgelse om en rigsretssag mod Trump.

Whistleblower: Flere var bekymret

Udskriften af samtalen mellem de to præsidenter viser, at Trump flere gange forsøger at overtale Zelenskij til at efterforske den tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn Hunter Bidens økonomiske interesser i Ukraine.

Whistlebloweren var bekymret over, at præsidenten i telefonsamtalen "misbrugte sit embede med intentionen om at få en fremmed magt til at blande sig i et amerikansk valg".

Og han eller hun var ikke den eneste, der var bekymret over telefonsamtalen.

I sin skriftlige indberetning nævner whistlebloweren, at samtalen gjorde embedsmændene i Det Hvide Hus "bekymrede over, hvad der lige var sket".

- Advokater i Det Hvide Hus diskuterede derefter, hvordan de skulle behandle telefonsamtalen, i forhold til at de lige havde bevidnet præsidenten misbruge sin magt til personlige formål, skriver whistlebloweren.

Låste samtalen

I dagene efter hævder whistlebloweren, at centrale embedsmænd i Det Hvide Hus havde "låst alle spor af telefonsamtalen, specielt ord-til-ord-transskribering af samtalen, som man altid transskriberer i Det Hvide Hus' situation room."

- Denne handling understregede for mig, at embedsmændene forstod alvoren i dét, der skete ved samtalen, skriver personen.

Han fortsætter:

- Embedsmænd i Det Hvide Hus fortalte mig, at de blev beordret af Det Hvide Hus-advokater til at fjerne den elektroniske udskrift, som typisk altid bliver gemt til forskellige formål.

Derudover var embedsmændene bekymret over, at Donald Trumps private advokat, Rudy Giuliani, var i kontakt med Ukraine.

Whistlebloweren hævder, at Giuliani var mellemled i forhold til kommunikationen mellem Trump og Ukraine, og at to embedsmænd fra Udenrigsministeriet måtte i dialog med Giuliani "i et forsøg på at begrænse skaden på USA's nationale sikkerhed".

Whistlebloweren er ifølge amerikanske medier en efterretningsofficer, der ikke er navngivet, og som må formodes at have adgang til Det Hvide Hus.

Indberetningen fra vedkommende er tilgængelig på blandt andet hjemmesiden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Vil have Bidens søn undersøgt

Den samtale, som det hele handler om, fandt sted 25. juli mellem Donald Trump og Ukraines præsident Zelenskij og omhandlede blandt andet Joe Bidens søn Hunter.

Bidens søn blev i 2014 bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab. Selskabet er involveret i en skattesag i Ukraine, men der er dog ingen oplysninger om, at Hunter Biden er en del af sagen.

- Der er meget snak om Bidens søn, at Biden satte en stopper for retsforfølgningen, og der er mange, der vil vide noget om det, så hvad du end kan gøre med justitsministeren, så ville det være fantastisk. Biden pralede med, at han satte en stopper for retsforfølgningen, så hvis du kan undersøge det … Det lyder forfærdeligt, synes jeg, siger Trump ifølge udskriften.

Zelenskij lover i samtalen Trump, at hans chefanklager "vil se på sagen" og synes ikke at have nogen forbehold over for at efterforske Biden.

Trump beder ham og hans regering om at samarbejde med den amerikanske justitsminister, William Barr, og Trumps advokat, Rudy Giuliani, om at granske Biden og hans søn.

Trump trues med rigsretssag

Telefonsamtalen indgår som et vigtigt element i den rigsretssag mod Trump, som den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, tirsdag bebudede, at hun vil tage skridt til.

- Denne uge har præsidenten indrømmet at have opfordret Ukraines præsident til handlinger, der ville gavne ham politisk, sagde Pelosi, der mener, at Trumps handlinger er forfatningsstridige.

Donald Trump har gentagne gange afvist alle anklager.