Udland

Trump kalder whistleblowers kilde "nærmest en spion": Hør lydoptagelsen her

Donald Trump sender giftpile af sted mod whistlebloweren og hans kilder.

Donald Trump lyder rolig, mens han taler.

Men det, han siger, er alt andet end stille og roligt.

I ved, hvad vi gjorde ved spioner i gamle dage, da vi var smarte.

Donald Trump

Den amerikanske præsident bruger ord som "spion" og "forræderi" om de personer, der leverede oplysningerne til den whistleblower, der har afsløret en kontroversiel telefonsamtale mellem Trump og hans ukrainske kollega, Volodimir Zelenskij.

Og han bruger ord som "dyr" og "udskud" om de journalister, som rapporterer historien.

Det fremgår af en lydoptagelse fra et møde med USA's FN-delegation i New York, og som Los Angeles Times har offentliggjort brudstykker af.

Donald Trump raser mod den person, der har fodret whistlebloweren med informationer om de to præsidenters samtale, der fandt sted 25. juli. For whistlebloweren har aldrig hørt telefonsamtalen, slår Trump fast.

- Den person har aldrig set udskriften, aldrig hørt telefonsamtalen, han var ikke til stede under samtalen - hørte noget og besluttede, at han eller hun, eller hvem det nu er, mødtes med - de er jo nærmest spioner, siger Donald Trump på lydoptagelsen.

- Jeg vil vide, hvem den person er, som gav whistlebloweren informationen? For det er tæt på at være en spion. Ved I, hvad vi gjorde ved spioner i gamle dage, da vi var smarte? Vi plejede at håndtere spioner og forræderi anderledes, end vi gør i dag, siger præsidenten.

Skulle undersøge Bidens søn

Whistleblowerens indberetning blev offentliggjort torsdag. Her anklager han Trump for at misbruge sin magt for at få Ukraine til at grave snavs op om Joe Biden og hans familie forud for det amerikanske præsidentvalg i 2020.

Det skete under den famøse samtale, der fandt sted 25. juli mellem Donald Trump og den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij.

Udskriften af samtalen mellem de to præsidenter viser, at Trump flere gange forsøger at overtale Zelenskij til at efterforske den tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn Hunter Bidens økonomiske interesser i Ukraine.

Samtalen og anklagerne har fået Demokraterne til at indlede en forundersøgelse om en rigsretssag mod Trump.

Men Donald Trump har gentagne gange afvist at have gjort noget forkert.

Og ved mødet i New York, der foregik på Intercontinental Hotel i New York foran 50 tilhørere, skyder præsidenten med skarpt mod pressen, som har dækket sagen intenst.

- Disse dyr fra pressen, de er dyr, nogle af de værste mennesker, man kan møde. De er udskud, siger Trump.

- Der er også gode reportere, men helt ærligt ikke mange af dem, lyder det fra Trump, der herefter fortsætter med at sende giftpile af sted mod Joe Biden, som han kalder "dum som en dør".