Nekrolog: Hvis nogen politiker havde ni liv, sĂĄ var det Jacques Chirac

Den tidligere franske præsident Jacques Chirac er død. Her giver Ulla Terkelsen et tilbageblik på hans liv.

Den 86-årige Jacques Chirac fik en maratonkarriere i fransk politik og på verdensscenen. Den store charmør var juniorminister allerede i slutningen af 1960'erne, da hans helt, general Charles de Gaulle, endnu var præsident.

Chiracs karriere fortsatte under efterfølgeren Georges Pompidou. Selv under den socialistiske præsident Francois Mitterand var Chirac minister.

I Frankrig er der mulighed for "cohabitation". Altså samliv mellem en præsident af én politisk farve og en regering af en anden. I mellemtiden nåede Chirac også at være de borgerliges stærke partiformand i 18 år og borgmester i Paris, også i 18 år.

Så blev han selv, og omsider, Frankrigs præsident i 11 år og 11 måneder.

Hvis nogen politiker havde ni liv, sĂĄ var det Jacques Chirac.

Han var en charmør

Han overlevede også diverse penge-skandaler, især fra årene som borgmester. Til sidst opgav retssystemet at få ham dømt, fordi han var for syg. Men han nåede at blive idømt to års betinget fængsel i 2011.

En høj, charmerende og elegant mand i godt humør. Det var omverdenens indtryk af den karismatiske politiker. Rygterne om hans begejstrede forhold til kvinder florerede.

Men støt ved hans side stod det nationale klenodie Madame Chirac, i folkemunde blot Bernadette, hun var hans klippe. Bernadettes flotte, altid nyopsatte, høje hår og stærke nerver var evigt samtaleemne og tema for vittighedstegninger.

"Stand by your man". Det syntes at være den i øvrigt adelige Bernadettes slogan.

Deres smukke, kloge datter Claude blev Jacques Chiracs nærmeste rådgiver, da hun blev voksen. Claude coachede og værnede om sin far som en bulldog i Élysée-palæet, den officielle bolig.

Men Claude havde en storesøster, Laurence, der var mentalt og fysisk syg. Laurence døde som 58-årig i april 2016.

Pressen skrev først efter hendes død om den ukendte præsidentdatters sygdomsplagede liv og den familietragedie, Jacques Chirac sammen med Claude og Bernadette havde levet diskret med i årevis.

AtomvĂĄben og freedom fries

Der var stor international ballade om Chirac, da han i 1995 gav grønt lys for franske atomprøvesprængninger i Stillehavet. Der var verdensomspændende demonstrationer, fordømmelser og opfordringer til boykot af Frankrig.

I Danmark protesterede daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, også på cykel. Det var ved den lejlighed, den daværende statsminister blev fotograferet iført en cykelhjelm, der ikke rigtigt passede til hans hoved.

Ligeså stor ballade blev der om præsident Jacques Chirac, da han sammen med den daværende tyske socialdemokratiske kansler Gerhard Schrøder gik imod USA's krig imod Saddam Hussein i Irak.

Det skabte voldsom modstand imod Frankrig i USA. French Fries - på ”dansk” pomfritter - blev kaldt freedom fries i de år i USA, ikke franske fritter.

Jacques Chirac levede længe nok til at opleve, at eftertiden på det punkt gav ham ret og amerikanerne uret. Irak-krigen var nok en dårlig ide …

I dag har Chirac sit eget museum i en af Frankrigs landbrugsegne. I Correze i regionen Limousin ligger det smukke Chirac-museum i de grønne bakker. Det var Chiracs valgkreds.

Jacques Chirac døde denne morgen omgivet af sin familie - fredfyldt.