Udland

Jacques Chirac er død

Den tidligere franske præsident døde torsdag morgen omgivet af sin familie.

Den tidligere franske præsident Jacques Chirac er død. Han blev 86 år gammel.

Det oplyser familien til nyhedsbureauet AFP.

- Jacques Chirac døde denne morgen omgivet af sin familie - fredfyldt, siger hans svigersøn Frederic Salat-Baroux til nyhedsbureauet.

Chirac var Frankrigs præsident i mere end et årti fra 1995 til 2007.

Huskes som en af de populæreste politikere

Jacques Chirac huskes af mange i og uden for Frankrig for, at han gik i spidsen for en skarp fransk kritik af USA for at invadere Irak i 2003.

- Krig er altid en sidste udvej. Det er altid den værste løsning, fordi den bringer død og elendighed med sig, sagde han ifølge the Guardian.

Derefter steg opbakningen til ham som præsident til 90 procent i den franske befolkning, og efter han forlod politik, blev han en af Frankrigs mest populære politikere.

- Man kunne være politisk uenig med ham, men han inkarnerer for franskmændene stadig den store faderlige præsidentfigur, som der ikke har været nogen af siden, siger TV 2s internationale korrespondent Frederikke Ingemann.

Derudover huskes han af franskmænd for at have sagt om briterne, at "man ikke kan stole på et folk med så dårligt et køkken".

Fra EU-skeptiker til varm fortaler

Jacques Chirac blev allerede tidligt i sin lange politiske karriere døbt "Le Bulldozer" for sin beslutsomhed og store ambitioner.

- Han havde en særlig måde at tale på, der gjorde at han kunne stå som den alfaderlige figur og udstikke linjerne for Frankrig, forklarer Frederikke Ingemann.

Derhjemme huskes han for, at han var den første præsident, der anerkendte Frankrigs rolle i udryddelsen af jøderne under Anden Verdenskrig.

Men hvad han stod for politisk, var for mange utydeligt, og han er derfor blevet kaldt en politisk vendekåbe og kamæleon gennem sin tid som præsident.

Engang var den konservative politiker eksempelvis EU-skeptiker, men forvandlede sig til en af euroens varmeste fortalere.

Ramt af sager om korruption

Jacques Chirac var også fransk premierminister af to omgange i 1970'erne og 1980'erne, men var plaget af flere korruptionsskandaler, mens han sad på posten.

Derudover blev han i 2011 idømt to års betinget fængsel for at have omdirigeret offentlige midler i sin tid som borgmester i Paris i knap to årtier fra 1977 til 1995.

Familien har ikke oplyst, hvad Jacques Chirac døde af, men siden en hjerneblødning i 2005, var han udfordret af flere helbredsproblemer, har hans hustru fortalt.