Brexit

Boris Johnsons bemærkning om dræbt kvinde skabte raseri i parlamentet

Labour-ordfører kalder premierministeren for en "ondskabsfuld, ufølsom, forkælet mand" efter hans bemærkninger om den dræbte politiker Jo Cox.

"En skændsel". "Humbug". "Forræderi".

Tonen var usædvanlig hård, da det britiske Underhus onsdag samledes igen efter to ugers suspendering.

Dagen derpå er der særligt én ophidset ordveksling, der bliver omtalt i britiske medier. Nemlig den, der handlede om det myrdede parlamentsmedlem Jo Cox.

Hun blev skudt på åben gade af en højreekstremist 16. juni 2016, da hun var på vej til et vælgermøde få dage før afstemningen, hvor Storbritannien sagde nej til EU.

Onsdag blev hendes navn trukket frem af oppositionspolitikere. De opfordrede premierminister Boris Johnson til ikke at bruge så hårde ord som "forræderi" og "overgivelse" om oppositionen, fordi den slags ord skaber splittelse og had i befolkningen, lød det.

Den tankegang afviste Boris Johnson fuldstændig.

- Jeg har aldrig hørt magen til humbug i mit liv, sagde han med et lille smil.

- Jeg mener, at den bedste måde at ære Jo Cox’ minde og den bedste måde at bringe landet sammen på er ved at få Brexit gennemført, konkluderede han.

Lyn-analyse

I går var en giftig dag i parlamentet. Debatten nåede et nyt lavniveau, og det føles, som om noget er blevet forandret for altid. 

Det virkede voldsomt, at premierministeren ikke var i stand til at svare med nogen form for empati for den afdøde kvinde. Men tonen var hård hos alle parter. Labour bruger også ord som ’diktatur’ og ’kup’, så niveauet er generelt lavt.

Jo Cox er et navn, der bliver bragt op som eksempel, når følelserne koger over. Hendes navn blev også bragt op i foråret under Theresa May.  Dengang blev hun også brugt som et eksempel på, hvor man ikke ønsker at ende.

'En skændsel'

Premierministerens bemærkninger gjorde ikke ligefrem tonen i Underhuset bedre.

Mange fandt det provokerende, at Jo Cox, der førte kampagne for, at Storbritannien skulle blive i EU, blev brugt til at "få Brexit gennemført".

Lederen af Liberaldemokraterne, Jo Swinson, kaldte Boris Johnson for "en skændsel".

Labours ’skyggeminister’ for kvindespørgsmål, Dawn Butler, kaldte ham "en ondskabsfuld, ufølsom, forkælet mand".

Og den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, kaldte Boris Johnson for "utroværdig og kujonagtig og uden den mindste tanke på, hvilke konsekvenser hans ordvalg har".

Dødstrusler

Det var Labours Paula Sheriff, der startede debatten, fordi hun var bekymret over den hadske tone i Brexit-debatten, der har betydet, at flere parlamentsmedlemmer har modtaget dødstrusler.

- Og jeg kan fortælle premierministeren, at de (dødstruslerne, red.) ofte citerer hans sprogbrug og taler om "overgivelses-lovgivning", "svigt" og "forræderi". Vi bliver nødt til at beherske vores sprogbrug, og premierministeren bliver nødt til at gå forrest, sagde hun.

Det afviste Boris Johnson altså som "humbug".

'Hold fast i det, vi har til fælles'

Jo Cox’ enkemand, Brendan Cox, tog senere til genmæle overfor Boris Johnson.

- Jeg bliver lidt syg, når jeg hører Jos navn blive brugt på den måde. Den bedste måde, man kan ære Jo, er ved, at vi alle sammen (uanset holdninger) står fast på vores holdninger med passion og beslutsomhed. Men aldrig ved at dæmonisere den anden side og altid ved at holde fast i det, som vi har til fælles, skrev Brendan Cox på Twitter.

Livsvarigt fængsel

I 2016 var den 41-årige Jo Cox nyvalgt parlamentsmedlem for Labour fra Leeds-området. Hun førte kampagne for ’Remain’ – altså for at Storbritannien skulle blive i EU. 16. juni var der blot en uge til afstemningen, og hun var på vej til et vælgermøde, da hun blev overfaldet på åben gade. Hun blev skudt tre gange, stukket flere gange med en kniv og døde kort efter.

Gerningsmanden var den dengang 52-årige Thomas Mair, der havde forbindelse til forskellige nynazistiske grupper.

Ifølge vidner råbte gerningsmanden, at "det her er for Storbritannien - Storbritannien vil altid være det vigtigste", da han dræbte Jo Cox.

Thomas Mair blev senere idømt Storbritanniens strengeste straf - livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse - for drabet.

Hvad bør TV 2 undersøge nærmere?

For at levere den bedste mulige dækning af Brexit har vi brug for din hjælp.

Dine input bliver kun brugt til at forbedre vores journalistiske dækning.