Udland

Trump havde længe sin rivals søn i kikkerten, og så ringede han til Ukraines præsident

Det er ikke tilfældigt, at Donald Trump angriber modstanderen Joe Biden gennem hans søn. Men et telefonopkald i sommer kan være gået for langt.

To mænd på hvert sit kontinent talte i telefon med hinanden.

Det er meget vigtigt at tale om korruption

Donald Trump, USA's præsident

Den ene var en ukrainsk komiker, der blev berømt for sin rolle som Ukraines præsident i en tv-serie fra 2016. Men på tre år var fiktion blevet til virkelighed, og nu havde den nyvalgte Volodimir Zelenskij med USA's præsident, Donald Trump, i røret.

- Tillykke med en stor sejr, lød det fra Trump - ifølge et referat af samtalen, der kan ses her.

Det var 25. juli 2019, og de ting, der blev sagt efter lykønskningerne, kan ende med at fælde Donald Trump som præsident, fordi medlemmer af det demokratiske parti vil indlede en rigsretssag mod ham.

Et af emnerne i samtalen handler nemlig om at sætte Trumps mest sandsynlige modkandidat ved det kommende præsidentvalg i et dårligt lys.

Nemlig USA's tidligere vicepræsident, demokraten Joe Biden.

- Der er en anden ting, sagde Donald Trump til den nyvalgte ukrainske præsident, lige efter de to havde drøftet USA's omfattende militære og økonomiske støtte til landet.

- Her er megen snak om Bidens søn, at Biden stoppede efterforskningen, lød det fra den amerikanske præsident.

Joe Bidens søn hedder Hunter. Han har haft en lang række bestyrelsesposter i virksomheder rundt om i verden.

Mange af posterne fik han, mens faderen var vicepræsident i USA, og en af dem var i et korruptionsanklaget olie- og gasselskab i Ukraine. Selskabet hedder Burisma, og det er ejet af landets tidligere økologiminister, oligarken Mikola Zlochevskij.

Bogen, der startede det hele

Hunter Biden fik plads i bestyrelsen hos Burisma i 2014. Donald Trump mener, at Joe Biden misbrugte sin magt til at hjælpe sønnen ud af en korruptionssag, som myndighederne i Ukraine på et tidspunkt havde sat i gang mod selskabets ejer.

For at forstå anklagerne er det nødvendigt først at kaste et blik på Burisma og korruptionssagen i Ukraine - ikke mindst, hvordan sagen har vokset sig stor.

Historien om Hunter Bidens eventyr i Ukraine dukkede allerede op i USA i efteråret 2017.

En redaktør ved det stærkt højreorienterede - og ikke altid faktuelle - BreitBart News, Peter Schweizer, udgav bogen 'Secret Empires', hvor Hunter Biden er nævnt. Ifølge resuméet fra forlaget handler bogen om, "hvordan USA's politiske klasse skjuler korruption og beriger deres familie og venner".

Peter Schweizer, der arbejdede tæt sammen med Trumps tidligere toprådgiver Steven Bannon, står i øvrigt også bag bogen 'Clinton Cash' med lignende beskyldninger mod Hillary Clinton. Den udkom kort før præsidentvalget i 2016.

Ifølge bogen 'Secret Empires' deltog Joe Biden i et møde om sønnens bestyrelsespost i Burisma i 2014. Der findes ingen dokumentation for, at mødet fandt sted, men efterfølgende har oplysningerne fra bogen dannet grundlag for politiske angreb mod Joe Biden.

Ukraine-konspirationen

For eksempel har Donald Trumps personlige advokat, Rudolph Giuliani, gentagne gange talt om, hvad han kalder "den angivelige Ukraine-konspiration".

Rudolph Giuliani har fortalt til magasinet New Yorker, at Ukraines daværende statsanklager, Viktor Shokin, i 2018 betroede ham, at den daværende vicepræsident Joe Biden havde presset Ukraines regering til at fyre ham to år tidligere, fordi han som statsanklager var i færd med at efterforske Burisma og firmaets udbetalinger til Hunter Biden.

Forskellige versioner af historien dukkede op i New York Times og det politiske medie The Hill, og Rudolph Giuliani har haft flere samtaler med myndighjederne i Ukraine for at få dem til at efterforske videre i sagen mod Hunter Biden.

Der var intet pres fra nogen i USA for at lukke sagen

Viktor Shokin, tidligere souschef for Ukraines statsanklager

Men ifølge ukrainske embedsmænd var der ikke meget at efterforske. Det er sandt, at statsanklageren Viktor Shokin blev fyret efter pres fra blandt andre Joe Biden som en del af kampen mod korruption i Ukraine i 2016, men på det tidspunkt var sagen mod Hunter Biden skrinlagt.

- Der var intet pres fra nogen i USA for at lukke sagen. Den blev skrinlagt af den ukrainske anklagemyndighed i 2014 til 2015, siger den tidligere næstkommanderende for Viktor Shokin, Vitaliy Kasko, til Bloomberg News.

Faktisk ser det ud til, at Viktor Shokin selv forsøgte at sylte sagen - som han i øvrigt gjorde med stort set alle korruptionsager mod ukrainske oligarker og højtstående politikere.

- Det utrolige er ikke, at han blev fyret, men at det tog så lang tid, skrev Ukraine-eksperten Anders Åslund på Det Atlantiske Råds hjemmeside i 2016.

Under samtalen mellem Trump og den ukrainske præsident havde Trump kun pæne ord at sige om Viktor Shokin.

- Jeg hører, at I havde en statsanklager, der var rigtig god, og at han blev lukket ned. Det var virkelig uretfærdigt, sagde USA's præsident.

Om det havde fremmet Donald Trumps sag, hvis Viktor Shokin var blevet på posten, er usikkert.

USA har været meget, meget god ved Ukraine

Donald Trump, USA's præsident.

Ifølge hans næstkommanderende, Vitalij Kasko, blev statsanklageren nemlig gentagne gange opfordret til at tage korruptionssagen i Burisma op, men det skete ikke.

Vitalij Kasko bakkes op af Daria Kalenjuk, der er chef for Ukraines antikorruptionscenter, AntAC. Hun fortæller til radiokanalen Radio Free Europe, at statsanklageren selv droppede sagen mod Burisma, inden han blev fyret.

Den hemmelige kilde

Men Donald Trump havde tilsyneladende valgt at ignorere den negative omtale af Ukraines fyrede statsanklager, da han talte i telefon med landets nyvalgte præsident, Volodimir Selenskij, 25. juli.

Samtalen mellem de to præsidenter kunne formentlig sagtens være gået i glemmebogen, hvis ikke avisen Wall Street Journal 21. september 2019 kunne offentliggøre et anonymt vidneudsagn om, hvad der blev sagt.

Historien var, at USA's præsident gentagne gange havde forsøgt at presse sin ukrainske kollega til at åbne en efterforskning mod Joe Bidens søn.

Dagen efter avishistorien kunne Donald Trump bekræfte, at han faktisk havde talt med Ukraines præsident.

- Samtalen var i høj grad en lykønskning, den handlede meget om korruption, al den korruption, der finder sted, sagde Donald Trump.

- Den handlede en hel del om det faktum, at vi ikke vil have vores folk, som vicepræsident Biden og hans søn, til at bidrage til den korruption, der allerede er i Ukraine, lød det fra præsidenten.

Men telefonsamtalen handlede også om noget andet.

Kort inden Donald Trump bad Ukraines præsident om at se nærmere på sagen om Joe Bidens søn, talte de to om USA's hjælp til landet.

- USA har været meget, meget god ved Ukraine. Jeg vil ikke sige, at det nødvendigvis er gensidigt, fordi der sker ting, som ikke er gode, men USA har været meget, meget god ved Ukraine, sagde Donald Trump.

Næste gang han talte, gik Donald Trump i gang med at bede Ukraines præsident om tjenester.

Kort inden samtalen havde han sat den økonomiske og militære hjælp, som USA yder Ukraine, på pause - en sum penge på omkring 400 millioner dollars blev ikke udbetalt.

Et stykke tid efter telefonopkaldet indgav en whistleblower i en af USA's efterretningstjenester en formel klage til sine overordnede, fordi vedkommende havde hørt noget, der var årsag til bekymring.

Normalt bliver formelle klager fra whistleblowers i efterretningstjenesten oplyst til USA's kongres i løbet af syv dage, men det gjorde USA's fungerende efterretningschef, Joseph Maguire, der er udpeget af Donald Trump, ikke, så ingen fik noget at vide om det.

De 400 millioner dollar

Et af klagepunkterne fra whistlebloweren handlede ifølge en lang række amerikanske medier om telefonsamtalen mellem Donald Trump og Ukraines præsident og udbetalingen af de 400 millioner dollars.

Da historien blev offentligt kendt, fik politikerne i USA's kongres sat gang i udbetalingerne igen.

Ifølge Trump havde de indefrosne penge intet at gøre med et eventuelt pres på Ukraines præsident. Han sagde, at det skyldtes bekymringer over, at USA gav Ukraine mere militærhjælp end landets andre allierede.

Men 23. september 2019 sagde Trump dog også noget, hvor korruptionssagen og hjælpen fra USA kædes sammen.

- Det er meget vigtigt at tale om korruption. Hvis man ikke taler om korruption, hvorfor skulle man så give penge til et land, man tror er korrupt? Det er meget vigtigt ved lejlighed at tale med nogen om korruption, sagde Donald Trump, da han kommenterede sagen.

Og nu vil Donald Trumps politiske modstandere så indlede en rigsretssag mod ham på grund af sagen.

Ifølge amerikansk lov må politiske kampagner ikke acceptere ting af værdi fra fremmede regeringer, og Trumps modstandere hos Demokraterne mener, at en efterforskning af en politisk modstander kan betegnes som "en ting af værdi".

Kampen fortsætter

Hvor langt sagen kommer, må tiden vise, men Donald Trump har formentlig også mere skyts klar mod Joe Biden på grund af hans søn.

Hunter Biden fortalte i juli til magasinet New Yorker, at han også har gjort forretninger i Kina, og at han modtog en diamant på 2,8 karat efter et uformelt møde med den kinesiske rigmand Ye Jianming.

Trumps personlige advokat Rudolph Giuliani fortalte tirsdag 24. september 2019 til magasinet Daily Beast, at han ikke har arbejdet med Kina-sagen endnu, men at "det virkelig ser skidt ud", og at sagen "meget vel kan være værre end Ukraine".

Og hvad kan man så lære af sagen?

Det har Barack Obamas tidligere taleskriver Jon Favreau et bud på. På Twitter sammenligner han historien om Joe Biden op til præsidentvalget i 2020 med de mange konspirationsteorier om Hillary Clinton op til valget i 2016.

- Nul lektioner er blevet lært af 2016: 1. De etablerede medier accepterer godtroende Trumps konspirationsteori om en modstander. 2. Trumps propagandamaskine bruger historien til at sprede konspirationsteorien på de sociale medier og gennem digitale reklamer. 3. Vælgerne tror på det og undlader efterfølgende faktatjek, skriver han på Twitter.