Udland

FN-lande fordømmer Kinas undertrykkelse af muslimer

Ifølge USA begår Kina overgreb mod etniske uighurer og andre muslimer i den selvstyrende region Xinjiang.

USA og flere end 30 andre lande fordømmer Kinas "forfærdelige" undertrykkelse af muslimer i Xinjiang-regionen.

Det skete tirsdag på sidelinjen af FN's Generalforsamling i New York.

Her fremhævede den amerikanske viceudenrigsminister, John Sullivan, Kinas overgreb mod etniske uighurer og andre muslimer i den selvstyrende region.

Ifølge John Sullivan har FN og dets medlemslande "et enestående ansvar for at handle, når den ene overlevende efter den anden fortæller om grusomhederne ved statens undertrykkelse".

Sullivan siger, at det påhviler medlemslandene at sikre, at FN er i stand til nøje at overvåge overtrædelser af menneskerettighederne begået af Kina. Han tilføjer, at FN "øjeblikkeligt må søge uhindret og uovervåget" adgang til Xinjiang for FN's højkommissær for menneskerettigheder (OHCHR).

Historien dømmer

Opfordringen fra USA sker i samarbejde med Canada, Tyskland, Holland og Storbritannien og støttes af flere end 30 andre FN-medlemslande, over 20 ngo'er samt overlevende uighurer.

- Vi opfordrer andre til at deltage i den internationale indsats mod Kinas forfærdelige undertrykkelse, siger John Sullivan.

- Historien vil dømme det internationale samfund på, hvordan vi reagerer på dette angreb på menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder.

EU er bekymret

Paola Pampaloni, vicedirektør for Asien-afdelingen i EU's udenrigstjeneste (EEAS), siger, at EU er "alarmeret" over situationen. Også hun opfordrer til, at der bliver givet adgang til Xinjiang.

- Vi er bekymrede over oplysninger om mishandling og tortur.

- Kina inviterer os altid til lejrene under deres betingelser. Lige nu er vi ved at forhandle om vilkår og betingelser for fri adgang, siger hun.

Ifølge FN er mindst en million etniske uighurer og andre muslimer tilbageholdt i det, Kina betegner som "frivillige træningscentre" for at udrydde ekstremisme og lære folk nye færdigheder.

Ifølge John Sullivan har USA modtaget "troværdige rapporter om dødsfald, tvangsarbejde, tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling" i arbejdslejrene.