En surrealistisk strategisk fejltagelse af Det Hvide Hus

16x9
Donald Trump (ARKIV). Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Offentliggørelsen af omstridt telefonsamtale skulle lette presset på Trump, men giver i stedet Demokraterne en friløber til at forsøge at afsætte ham.

Onsdag frigav Det Hvide Hus et udskrift af en del af en telefonsamtale mellem USA's præsident, Donald Trump, og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Telefonsamtalen indgĂĄr som et vigtigt element i den mulige rigsretssag mod Trump, som Demokraterne tirsdag bebudede, at de vil tage de indledende skridt imod.

Lad det være sagt som det første: Hvis Det Hvide Hus' forhåbning var, at offentliggørelsen af udskriftet ville lette presset på præsidenten i det politiske stormvejr, der brød ud i den forgange uge, så har der dæleme været tale om en nærmest surrealistisk strategisk fejltagelse.

Som en USA-analytiker skrev til mig efter at have læst udskriftet, så ”er det virkelig vildt selv at lægge en - om ikke rygende pistol - så i hvert fald ladt pistol frem.”

Skønmaleri stiller Trump i dårligt lys

Hvorfor?

Fordi selv den her skønmalede udgave af telefonsamtalen sætter Trump i et dårlig lys.

Grunden til, at jeg bruger udtrykket ”skønmalet udgave” er, at den offentliggjorte udskrift ikke er en ordret gengivelse af, hvad der blev sagt under telefonsamtalen mellem Trump og Zelenskij, men kun et resume baseret på notater og hukommelsen fra medarbejdere af præsidentens nationale sikkerhedsråd, der overhørte og transskriberede samtalen så godt som muligt.

Men selv i den skønmalede udgave af telefonsamtalen fremgår det altså utvetydigt, at præsident Trump har opfordret et andet lands regeringschef til at indlede en undersøgelse mod en politisk modstander.

En undersøgelse, der i øvrigt ikke kun skulle koordineres bilateralt igennem de officielle lovgivningsmæssige kanaler med USA's justitsminister, men også i høj grad med præsidentens personlige advokat.

Som den konservative kommentator Ben Shapiro bemærkede, udstiller udskriften dermed som minimum ”dårlig opførsel – grimt og upassende” fra præsidentens side

Jeg vil fortsat holde fast i, at det står endnu slemmere til: Udskriftet bekræfter, hvorfor Ukraine-skandalen er værre end Watergate

Presset stiger på præsidenten

Spørgsmålet, der presser sig på, er selvfølgelig, hvorfor Det Hvide Hus så valgte at offentliggøre det skønmalede udskrift af samtalen, når nu det ikke var noget kønt syn?

Her er det værd at huske, hvordan hændelsesforløbet har været det seneste døgns tid. Ifølge CNN var offentliggørelsen af telefonsamtalen tiltænkt som et forsøg på at lette presset på præsidenten og sætte en stopper for det momentum mod en rigsretssag, som var under opsejling hos Demokraterne

Man kan vist roligt konstatere, at det modsatte blev tilfældet. Demokraterne har fået en friløber til at forsøge at afsætte præsidenten.

OgsĂĄ skidt nyt for Pelosi

Hvorvidt Trumps nu dokumenterede opfordring til, at en fremmed magt burde undersøge en af præsidentens politiske modstandere, berettiger til, at Demokraterne forsøger at afsætte præsidenten igennem impeachmentprocessen, må tiden selvfølgelig vise.

Min vurdering er dog, at det er overvejende sandsynligt nu, at der kommer en rigsretssag mod præsident Trump.

Offentliggørelsen af telefonsamtalen er dermed ikke kun skidt nyt for Trump, men også for den demokratiske flertalsleder, Nancy Pelosi. Sidstnævnte udstillede nemlig tirsdag under en noget paradoksal pressekonference, at hun fortsat ikke er en varm fortaler for forsøget på at afsætte præsident Trump.

Det skyldes dels, at en rigsretssag forbliver upopulær i den brede befolkning. Dels at hun frygter, det hele kan give bagslag og ende ud til Trumps fordel - og at Demokraterne dermed taber næste valg.

Forretten overgik forventningerne

Hvis Nancy Pelosi havde håbet, at hun med sin forundersøgelse kunne drage processen i langdrag og slippe for at indlede en rigsretssag mod Trump, må den demokratiske flertalsleder nok tro om igen.

Selv hos indædte fortalere for en rigsretssag var udskriften maksimalt tiltænkt rollen som forret i det, der i drømmescenariet skulle ende med at blive den store impeachment-menu bestående af udskriften af telefonsamtalen, udleveringen af klagen fra whistlebloweren og selvsammes vidneudsagn.

Men selvom det som bekendt ikke er meningen, at man skal blive mæt af forretten, så får Pelosi nu umådelig svært ved at lukke munden på de afsættelseslystne demokrater, der i forvejen havde vind i sejlene.

Tværtimod er der lagt op til, at presset for at indlede en egentlig formel rigsretssag yderligere kommer til at tage til, når den meget omtalte whistleblower-klage forventes at blive offentliggjort af Det Hvide Hus i slutningen af ugen.