Opløsningen af parlamentet var ulovlig, men hvad så nu?

Boris Johnson kan i princippet opløse parlamentet igen - og han har selv antydet, at han vil gøre det.

Det var ulovligt, da den britiske premierminister Boris Johnson 9. september suspenderede parlamentet i fem uger frem til 14. oktober. Det har den britiske højesteret afgjort i en historisk dom tirsdag.

Men hvad betyder det reelt?

Ifølge Peter James Stark, der er britisk statsborger, kender af britisk politik og selvstændig kommunikationsrådgiver, er terningerne kastet, men endnu ikke landet:

- Storbritannien ligger i en politisk og forfatningsmæssig krise - og nu også en juridisk krise. Alt kan ske, siger han til TV 2.

Boris Johnson selv afviser på trods af utallige opfordringer at gå af som premierminister. Og parlamentsformanden, John Bercow, vil nu med dommen fra Højesteret i hånden tage kontakt til partiledere for at samle det britiske underhus, der er det ene kammer i det britiske parlament.

Den 31. oktober er fortsat skæringsdatoen for, at Storbritannien forlader EU – med eller uden en aftale. TV 2 har efter dommen fra højesteret stillet Peter James Stark fire spørgsmål om den politiske situation i Storbritannien.

Løj Boris Johnson for den britiske dronning?

- Ja. Den britiske højesteret har sagt, at den begrundelse, han gav, var forkert, og at beslutningen om at ophæve parlamentet var forfatningsstridig.

Kan Boris Johnson opløse parlamentet igen?

- Det har Boris Johnson selv hentydet, at han kan - spørgsmålet er, om det er klogt. Retten og magten til at ophæve parlamentet ligger – med dronningens velsignelse - udelukkende hos Boris Johnson. Om han gør det nu, tror jeg ikke.

Kan den britiske dronning nægte at imødekomme Boris Johnson?

- Dronningen kan i princippet sige nej, men hun vil ikke indblandes, og hun vil ikke gå imod en regering.

Kan Boris Johnson blive retsforfulgt?

- Den er svær. Alt er i spil her. Hvis han vælger at se bort fra afgørelsen fra Højesteret, kan han blive retsforfulgt. Han kan også blive retsforfulgt, hvis han går imod parlamentets påbud om en udsættelse af Brexit, hvis der ikke bliver indgået en aftale med EU.

- Men Boris Johnson kan ikke blive retsforfulgt alene på baggrund af afgørelsen fra Højesteret – det vil sige, at han ikke kan blive retsforfulgt, fordi han i september suspenderede parlamentet, siger Peter James Stark.

Hvad bør TV 2 undersøge nærmere?

For at levere den bedste mulige dækning af Brexit har vi brug for din hjælp.