Udland

Forsvundet kontinent fundet under Europa - du har muligvis været der uden at vide det

Greater Adria er på størrelse med Grønland og brød fri af Nordafrika, før det blev begravet under Sydeuropa for 140 millioner år siden.

Forskere har fundet et hidtil ukendt kontinent, og du har muligvis været der uden at vide det.

Ifølge CNN har det nyfundne kontinent fået navnet Greater Adria.

Geologer har fundet det ved gennem ti år at undersøge de bjergkæder, der strækker sig fra Spanien til Iran. Og deres konklusion lyder, at en del af dem slet ikke stammer fra Europa, men fra Nordafrika.

Et område på størrelse med Grønland er i sin tid brudt fri af Nordafrika, før det blev begravet under Sydeuropa for cirka 140 millioner år siden, mener forskerne.

Eneste tilbageværende del

Det var i forbindelse med en rekonstruktion af udviklingen af middelhavsregionens geologi, at forskerne fik øjnene op for Greater Adria. Opdagelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Gondwana Research.

Inden det forsvundne kontinent blev opdaget, undersøgte forskerne udviklingen af bjergkæder, hvilket også kan give indikationer om udviklingen af kontinenter.

Det fortæller forfatteren bag studiet, Douwe van Hinsbergen, som er professor i global tektonik og paleogeografi på Utrecht Universitetet i Holland, til CNN.

- De fleste bjergkæder, som vi undersøgte, udsprang fra ét eneste kontinent, som løsrev sig fra Nordafrika over 200 millioner år siden. Den eneste tilbageværende del af dette kontinent er en kæde, der strækker sig fra Torino via Adriaterhavet og til hælen af den støvle, der former Italien, siger Douwe van Hinsbergen.

Et geografisk rod

Forskeren betegner forståelsen af teorien bag, hvordan have og kontinenter former sig i middelhavsregionen, som et "geologisk rod".

I videoen herunder kan du se, hvordan forskerne mener, at de tektoniske plader har bevæget sig i løbet af 240 millioner år.

I modsætning til eksempelvis Himalaya-bjergkæden, som har et meget enkelt system, står det ifølge Douwe van Hinsbergen helt anderledes til med området omkring Greater Adria.

Her mener forskerne, at sedimenter - det, der afsætter sig, når stenarterne bliver nedbrudt - efterhånden har formet klipper, som er blevet skrabet af, da Greater Adria blev presset ind under Sydeuropas kappe.

De afskrabede klipper er siden blevet til dele af de bjergkæder, som vi dag kender i Alperne, Appenninerne og på Balkan i Grækenland og i Tyrkiet. Også dele af Rumænien, Tyrkiet og Armenien er formet af Greater Adria.

For 140 millioner år siden lå Greater Adria, hvor Afrika ligger i dag. Siden har det flyttet sig og er i dag en del af bjergkæder i Sydeuropa.

Undersøgelser fra 30 lande

Forud for afsløringen af det forsvundne kontinent ligger et omfattende samarbejde mellem adskillige forskere, idet undersøgelserne dækkede over 30 lande - hver især med unik viden fra egne geologiske undersøgelser.

Siden var det avanceret software, som gjorde forskerne i stand til at skrælle flere lag væk, så det oprindelige kontinent pludselig tonede frem.

Det er ikke første gang, at nye kontinenter dukker op. I 2017 annoncerede forskere opdagelsen af et kontinent, som havde været en del af superkontinentet Gondwana. Den forsvundne del var dækket af lava og ligger nu under øen Mauritius i Det Indiske Ocean.