Udland

Billeder fra Kina viser kronragede mænd i lænker nær genopdragelseslejr

Dronebilleder fra Xinjiang-provinsen viser som nogle af de første et glimt af livet nær Kinas lejre for det muslimske uighur-folkeslag.

Videobilleder, der viser hundredevis af kronragede mennesker i lænker og med bind for øjnene på en togstation i Kina, ser ud til at være ægte.

Folk mister deres frihed

Tweet fra gruppen Krigen mod frygt

Det vurderer eksperter over for avisen The Guardian og tv-stationen Sky News.

Billederne, der er optaget med drone, blev lagt på Youtube og Twitter i sidste uge, og de ser ud til at stamme fra byen Korla i Xinjiang-provinsen - en provins, som FN beskylder kineserne for at have omdannet til "en massiv interneringslejr indhyllet i hemmeligheder".

Og nu er der så sluppet billeder ud af de mennesker, der holdes fanget på stedet. De er lagt på Youtube og Twitter af en gruppe, der kalder sig Krigen Mod Frygt.

- Folket i nutidens samfund lever under regeringens højteknologiske overvågning. Folk mister deres frihed. Kommunistpartiets ledere kalder sig patriotiske og siger, de elsker folket. I virkeligheden elsker de kun partiet og magten, står der i følgeteksten til videoen af de kronragede fanger.

- Disse videoer er taget i Kina. Dette er myndighedernes langvarige undertrykkelse af fundamentale frihedsrettigheder i uighurernes selvstyreregion Xinjiang, hedder det videre.

Ifølge en rapport fra FN's menneskerettighedskommissær holdes omkring én million mennesker som fanger i lejre i Xinjiang-provinsen. Det drejer sig fortrinsvis om det muslimske uighur-folkeslag, som kineserne ifølge FN placerer i fangelejre på grund af "kamp mod religiøs ekstremisme" og for at opretholde "social stabilitet".

Fangelejrene har længe kunnet ses fra satellitter, men droneoptagelserne giver omverdenen nogle af de første nærbilleder, der viser, hvordan fangerne behandles.

Togstationen fundet på Google Earth

På billederne ses de blive ført rundt på togstationen i kolonner, inden de bliver beordret til at sætte sig på fliserne ved siden af togstationen. Under ventetiden hænger flere af fangernes hoveder nede på brystet, mens et stort antal politifolk overvåger dem.

Togstationens beliggenhed er blevet fastslået af Nathan Ruser fra tænketanken Australian Strategic Policy Institute. Han har gennem længere tid analyseret satellitfotos af lejrene i Xinjiang-provinsen, og ved at studere fotos af områdets togstationer er det lykkedes ham at finde stationen fra dronebillederne på Google Earth.

Du kan selv se togstationen på Google Earth via linket her.

Ved at se på antallet af planter på billederne samt beskaffenheden af asfalten på en af p-pladserne er det desuden lykkedes Nathan Ruser at komme med et omtrentligt tidspunkt for billederne.

Han mener, at de formentlig er taget omkring 20. august 2018, og han skriver på Twitter, at der ligger en stor fangelejr nær togstationen.

Satellitfotos fra lejrene viser, at beboerne lever bag seks pigtrådshegn og en høj betonmur, skriver Nathan Ruser på Twitter.

Kina har gentagne gange afvist beskyldninger om overgreb og etnisk udrensning i Xinjiang-provinsen, og ifølge styret er lejrene udelukkende beregnet til såkaldt genopdragelse og træning af borgerne.

Tidligere indsatte i lejrene har dog fortalt, at de er blevet udsat for tortur og tvunget til at frasige sig deres religion.

Sidste år kom Radio Free Asia desuden i besiddelse af en lydoptagelse, hvor en højtstående kinesisk embedsmand kaldte islam "en smitsom sygdom" og sagde, at "medlemmer af offentligheden, der er udvalgt til genopdragelse, er blevet smittet med en ideologisk sygdom".

Hvem fangerne på dronebillederne fra togstationen i Korla er, har Kina indtil videre ikke meddelt omverdenen.