Udland

600.000 strandet efter konkurs - største plan for hjemtransport i fredstid

Rejseselskabet Thomas Cook har indgivet konkursbegæring. Alle selskabets fly er derfor aflyst.

Hundredtusindvis af gæster er strandet på feriedestinationer rundt omkring i verden.

Det sker, efter et af verdens ældste rejsefirmaer, britiske Thomas Cook, er kollapset.

I alt er 600.000 feriegæster strandet rundt omkring i verden - 150.000 af dem er britiske feriegæster. Det skriver BBC.

Omkring 6000 danske rejsekunder med Spies opholder sig i udlandet lige nu og kan være berørte af konkursen hos Spies' ejer, Thomas Cook.

Operation Matterhorn

Et af de steder, hvor feriegæster venter på nyt, er på Mallorca.

- Vi er lige landet fra Bristol og er selvfølgelig bekymrede for, hvad der nu skal ske. Om vi kan komme hjem igen. Det er en trist nyhed – også for alle de ansatte hos Thomas Cook. De gjorde alt, hvad de kunne for at berolige os på flyveturen herned, fortæller en strandet passager på Mallorca til BBC.

Thomas Cook har næsten 22.000 medarbejdere. Heraf 9000 i Storbritannien.

De britiske luftfartsmyndigheder har indtil videre chartret 45 fly, der på 64 forskellige ruter skal flyve de strandede britiske turister hjem i en storstilet aktion, der har fået navnet Operation Matterhorn.

Luftfartsmyndighederne i Storbritannien kalder det den mest omfattende plan for hjemtransport i fredstid, skriver CNN.

Berørte danskere kan købe flybilletter hos andre selskaber og få tilbagebetalt beløbet gennem Rejsegarantifonden, skriver Spies på sin hjemmeside. Læs mere om, hvor du søger erstatning her.

Problemer i hele Europa

EasyJet og Virgin er blandt de selskaber, der har fået til opgave at sørge for hjemtransporten. Det er blandt andet rejsende i Centralamerika og Tyrkiet, som kan se frem til at komme hjem i løbet af mandagen.

Også i lufthavnen i den tyske by Düsseldorf forsøger Thomas Cooks strandede kunder at finde alternativer til aflyste flyruter.

- De har lige fortalt os, at de har aflyst alle vores bookinger med Thomas Cook, så nu prøver jeg bare at høre alle de andre selskaber, om de har nogle sidste pladser på deres fly, siger Pamela Horn.

Det tyske flyselskab Condor, der er ejet af Thomas Cook, har set sig tvunget til at efterspørge økonomisk hjælp hos den tyske regering.

Cook fik nej til hjælp

Thomas Cook har gennem længere tid været i økonomiske problemer og manglede akut 200 millioner pund (1,7 milliarder danske kroner, red.), hvis det skulle fortsætte driften.

Forhandlinger mellem ledelsen, selskabets kreditorer og private investorer endte dog søndag uden resultat.

Ifølge Financial Times havde Thomas Cook også henvendt sig til den britiske regering i håb om at få økonomisk hjælp. Men det ville regeringen ifølge udenrigsminister Dominic Raab ikke forpligte sig til.

- Medmindre det er af strategisk national interesse, går vi ikke systematisk ind med skatteborgernes penge, når virksomheder går ned, sagde udenrigsministeren søndag til BBC.

Natten til mandag smed Thomas Cook så håndklædet i ringen og indgav konkursbegæring.