Udland

Vred Biden kræver Trumps samtaler med præsident undersøgt: - Det er skandaløst

Joe Biden vil vide, om Trump har efterspurgt snavs om ham i samtaler med Ukraine.

Den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden kræver en undersøgelse af samtaler mellem USA's præsident, Donald Trump, og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Det siger en tydeligt ophidset Biden til journalister ved et vælgermøde i den amerikanske delstat Iowa sent lørdag aften dansk tid.

Trump har gjort dette, fordi han ved, at jeg kan slå ham

Joe Biden, præsidentkandidat

Det sker, efter amerikanske medier fredag citerede anonyme kilder for at sige, at Trump har lagt pres på Ukraines præsident i et forsøg på at grave snavs op om Joe Biden.

- Det ser ud til at være et overvældende eksempel på magtmisbrug. At tale i telefon med en leder af en fremmed magt, som har brug for USA's hjælp, og så stille spørgsmål om mig og antyde ting... det er skandaløst, siger Joe Biden.

Ifølge de anonyme kilder har Trump i otte opkald med Ukraines præsident forsøgt at få Ukraine til at undersøge Joe Bidens søn, Hunter Biden, som for år tilbage samarbejdede med et ukrainsk energikonsortium.

Sønnens virke i Ukraine har været kontroversielt, da Joe Biden som vicepræsident mellem 2009 og 2017 forhandlede med Ukraines regering om blandt andet energiproduktion.

Ukraine og Trump afviser

Ifølge Joe Biden, der stiller op til præsidentvalget i 2020, er der tale om magtmisbrug fra den siddende amerikanske præsidents side:

- Trump har gjort dette, fordi han ved, at jeg kan slå ham, siger Biden.

- Han misbruger sin magt og sin præsidentpost i et forsøg på at grave smuds frem om mig.

Samtalen var lang, venlig og berørte mange emner. Korrekt

Donald Trump, præsident i USA

Ukraines udenrigsminister, Vadijm Prijstajko, har over for den ukrainske avis Hromadske afvist meldingerne om, at Trump skulle have lagt pres på Ukraines præsident.

Trump bakker op om den ukrainske forklaring i et opslag på Twitter natten til søndag dansk tid.

- Ukraines udenrigsminister afviser meldinger om pres fra Trump. Samtalen var lang, venlig og berørte mange emner. Korrekt, skriver Trump.

I tweetet omtaler Trump blandt andet Biden som "Søvnige Joe". Et øgenavn, han flittigt brugte ved en partimiddag for det republikanske parti i denne uge. Joe Biden blev også kaldt "kinesernes ven".

Kan udfordre Trump til valget

Natten til søndag anklager Trump samtidig medierne for at beskytte Joe Biden. Det gør han blandt andet med et citat fra den amerikanske forfatter Peter Schweizer, som Trump ligeledes deler på Twitter.

- De prøver at gøre en Biden-skandale til en Trump-skandale. Problemet er bare, at Trump ikke har gjort noget galt.

Flere USA-kendere siger til TV 2 i denne uge, at Joe Biden er en reel udfordrer til præsidentposten. Blandt andet vurderet på hans optræden i diverse tv-debatter samt meningsmålinger:

- Hans to første debatpræstationer var shaky, men det har ikke ændret ved, at Biden stadig fører betragteligt over sine konkurrenter i meningsmålingerne. Og under den sidste tv-debat trådte han frem som en stærk og erfaren kandidat. Biden er stadig den, der står stærkest til at slå Trump, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.