Udland

Tanzania tier om mulige udbrud af dødelig virus, lyder kritik

Udsendte fra Læger Uden Grænser tager deres forholdsregler, når de skal behandle det seneste udbrud af ebola i DR Congo hovedstaden Goma. Spørgsmålet er, om Tanzania også er ramt. Baz Ratner / Ritzau Scanpix

Verdenssundhedsorganisationen kæmper for at få bekræftet, om ebola har bredt sig fra Congo og Uganda til et tredje afrikansk land.

Tanzania har fået hård kritik, efter det afrikanske land har været yderst tilbageholdende med information om den frygtede ebola-virus.

Det siger verdenssundshedsorganisationen WHO, som efterlyser klar dokumentation for, at den dødbringende virus ikke er i udbrud i landet.

Ifølge WHO har man fundet et muligt tilfælde af ebola i hovedstaden Dar es Salaam og yderligere to andre steder i Tanzania.

- Til trods for adskillige forespørgsler har WHO ikke modtaget yderligere information fra tanzanianske myndigheder, siger en talsmand ifølge BBC.

Uden hurtig indgriben øges risikoen for spredning af sygdommen betydeligt.

Jeannot, 28årig ebola-overlever og tømrer, var blandt de heldige, der nåede i behandling i DR Congo, hvor det seneste ebola begyndte.

- Der mangler i høj grad tilgængelighed og gennemsigtighed i den information, myndighederne i Tanzania giver fra sig, lyder det fra den amerikanske sundhedsminister Alex Azar til AP.

Tanzania nægter kendskab

Tanzania har hidtil nægtet at have mistænkelige eller diagnosticerede tilfælde af ebola, og præsident John Magufuli’s regering har slået ned på udenlandske eksperters forsøg på at indhente dokumentation. Det skriver AP.

Ikke desto mindre er frygten for et udbrud af ebola i det østafrikanske land yderst nærværende.

Det skyldes, at der er konstateret tusindvis af tilfælde i nabolandene Den Demokratiske Republik Congo og Uganda, hvor Læger Uden Grænser de seneste måneder har arbejdet på at forhindre sygdommen i at gå i yderligere udbrud.

Flere end 2000 mennesker har mistet livet i Den Demokratiske Republik Congo, og udbruddet i den nordøstlige del af landet plager stadig befolkningen.

I juli 2019 blev mellem 80 og 100 mennesker diagnosticeret med ebola om ugen.

Uganda bekræftede de første tilfælde af tilrejsende ebola-patienter fra DR Congo i juni.

Skolelærere modtager undervisning fra Læger Uden Grænser i, hvordan man forhindrer ebola i at sprede sig.

Herefter blev der slået alarm, og i midten af juli kaldte WHO udbruddet for en sundhedskrise af international karakter. Uganda har til dato officielt noteret fire dødsfald som følge af den smitsomme virus. Det seneste 8. september, hvor en kvinde afgik ved døden efter at have fået konstateret ebola.

Virussen er relativt nem at slå ned. Det sker med varme, klorin, blegemiddel eller endda sæbe. Men da sygdommen er meget smitsom, kan et udbrud hurtigt komme ud af kontrol.