Udland

Pirater frigiver gidsel efter fire års fangenskab

Den tyske fregat 'Hamburg' ødelagde i 2011 to forladte fiskebåde ud for Somalia, så de ikke ville falde i hænderne på pirater. (Arkivfoto)  Ho / Scanpix Denmark

Efter mandens frigivelse er der i alt kun tre gidsler tilbage i somaliske piraters fangenskab.

Den iranske fisker Mohammad Sharif Panahandeh er blevet frigivet af somaliske pirater efter fire års fangenskab.

Det skriver BBC.

Ifølge John Steed fra Hostage Support Partnership, en organisation, der hjælper med forhandlinger i gidselsituationer, blev fiskeren frigivet, fordi han er alvorligt syg.

- Hr. Sharif er alvorligt fejlernæret. Han har tabt enormt meget vægt og har alvorlige maveproblemer og indre blødninger, siger John Steed til nyhedsbureauet AFP.

Fiskeren, der har siddet i fangenskab siden marts 2015, blev efter frigivelsen transporteret til Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, hvor han nu modtager krisebehandling, inden han flyves hjem til Iran.

Pirateri falder dramatisk

I det seneste årti har pirater ud for Somalia taget tusinder af søfolk som gidsler. Men efter løsladelsen af Mohammad Sharif Panahandeh har man kun kendskab til tre andre, der lige nu sidder i fangenskab i regionen.

Ifølge John Steed er de alle tre iranske statsborgere, og de blev taget til fange sammen med manden, der i dag blev løsladt.

Fra 2011 til 2013 faldt antallet af piratangreb ud for Somalias kyst dramatisk, og siden er der kun sket et par angreb årligt. Det viser tal fra det europæiske flådesamarbejde European Naval Force, der er aktive i området. Faldet tilskrives bevæbnede vagtskibe i området og en indsats fra EU og NATO's side.

Efter frigivelsen af Mohammad Sharif Panahandeh siger Hostage Support Partnership til AFP, at de stadig forventer, at piraterne vil forsøge at opkræve en løsesum for hans tre kolleger.

Iran har takket både FN, Hostage Support Partnership, Somalia og Etiopien for deres indsats i gidselforhandlingerne.