Udland

Mor og søn fundet døde af sult - nu kræves der hjælp til afhoppere fra Nordkorea

42-årige Han Sung-ok og hendes seksårige søn blev fundet døde i deres lejlighed. Nu kræver demonstranter en undskyldning fra præsidenten.

Hundredvis af demonstranter gik lørdag på gaden i Sydkoreas hovedstad for at mindes en nordkoreansk mor og hendes søn, som i sommer blev fundet døde af sult i deres lejlighed i Seoul.

Demonstranterne, hvoraf de fleste selv er afhoppere fra Nordkorea, bar symbolsk to tomme kister gennem Seouls gader til præsident Moon Jae-ins hovedkvarter.

Undervejs kom det flere gange til sammenstød med politiet, skriver CNN.

Demonstranterne kræver en personlig undskyldning fra præsidenten, fordi de mener, at regeringen forsømmer de nordkoreanske afhopperes velfærd i Sydkorea.

Fandt lig og et tomt køleskab

42-årige Han Sung-ok og hendes seksårige søn Kim Dong-jin blev fundet i slutningen af juli af en ansat i det lokale vandselskab, der ville undersøge, hvorfor Han Sung-ok ikke havde betalt sin regning i månedsvis. Han bemærkede en ubehagelig lugt fra lejligheden og tilkaldte politiet, der fandt de to forrådnede lig.

Ved nærmere undersøgelse opdagede politiet, at køleskabet i lejligheden var gabende tomt, hvilket fik myndighederne til at angive dødsårsagen til at være sult. Den efterfølgende obduktion var resultatløs på grund af ligenes dårlige forfatning.

De mange fortvivlede nordkoreanske afhoppere bruger nu Han Sung-ok og hendes søns sag til at råbe myndighederne i Seoul op. De mener, at regeringen svigter deres ansvar for de tusindvis nordkoreanere, der flygter for at få et bedre liv i Sydkorea.

Der findes ingen officiel opgørelse over, hvor mange nordkoreanske afhoppere der er flygtet til nabolandet. Sydkorea selv siger, at man har budt flere end 32.000 nordkoreanere velkommen siden 1998 – inklusiv 1137 afhoppere alene i fjor.

Solgt som sexslave

Han Sung-ok forlod Nordkorea i 2007. Ifølge en sammenslutning for afhoppere blev hun kort efter solgt til en koreansk-kinesisk mand, som boede i Kina. Ifølge non-profit-organisationen Korea Future Initiative bliver tusindvis af nordkoreanske piger og kvinder kidnappet og solgt til kinesiske mænd som sexslaver.

Kim Yong-hwa, som i årtier har arbejdet for at hjælpe disse kvinder, mødte Han Sung-ok første gang for omkring ti år siden i Shenyang på grænsen mellem Kina og Nordkorea. Fire år senere mødte han igen Han Sung-ok i Seoul, da hun kom til hans kontor for at få noget aflagt tøj.

I december i fjor kontaktede Han Sung-ok igen Kim Yong-hwa og fortalte, at hun var blevet skilt fra sin mand og var flyttet til Seoul med sin søn. Han hjalp hende med at finde en lejlighed.

Fordi Han Sung-oks søn havde epilepsi og havde brug for pleje døgnet rundt, kunne hun ikke passe et almindeligt arbejde. Hun bad derfor Kim Yong-hwa om hjælp til at søge bistandshjælp, men fik afslag.

- Jeg kunne ikke gøre mere

Seks måneder senere blev Han Sung-ok og hendes udsultede søn fundet døde i den lejlighed i Seoul, som Kim Yong-hwa havde hjulet dem med at finde.

- Jeg kunne ikke gøre mere for hende. Hvorfor hjalp jeg hende dog hertil? Selv i Kina er der ingen, der dør af sult, siger Kim Yong-hwa til CNN.

Selvom Sydkorea hjælper afhoppere fra Nordkorea økonomisk, mener flere organisationer, at regeringen bør gøre langt mere for at sikre afhoppernes velfærd.

Mange afhoppere – som Han Sung-ok – har svært ved at finde arbejde i Sydkorea og er stærkt afhængige af bistandshjælpen fra myndighederne. Men nordkoreanske afhoppere får langt mindre udbetalt end indfødte sydkoreanere og kæmper med at få økonomien til at hænge sammen.