Udland

Mand anholdt på græsk ferieø i 34 år gammel sag om flykapring

Den anholdte menes at være en af fire hovedmistænkte, der fortsat er på listen over FBI's eftersøgte, skriver flere medier.

Selvom der er gået 34 år, siden fire mænd kaprede fly 847 fra Trans World Airlines med 147 personer ombord, er sagen ikke glemt.

Lørdag kunne græske myndigheder offentliggøre, at de har anholdt en nu 65-årig mand i relation til sagen.

Det skriver nyhedsbureauet AP, Reuters og ABC News.

Oberstløjtnant Theodoros Chronopoulos fra græsk politi bekræfter over for AP, at manden blev anholdt på øen Mykonos, og at sagen handler om TWA Flight 847, der blev kapret af terrorister kort efter afgang fra Athen i 1985.

Ifølge BBC blev manden anholdt, da han gik fra borde på et krydstogtskib og skulle igennem en paskontrol.

Græsk politi har endnu ikke offentliggjort navnet på den anholdte. Myndighederne oplyser dog til AP, at der er tale om en libanesisk statsborger, og at han har siddet varetægtsfængslet på den græske ø Syros og senere skal overføres til det topsikrede fængsel Korydallos tæt på Athen.

Blev holdt som gidsler i 17 dage

Rutefly 847 fra Kairo til San Diego - med stop i Athen, Rom, Boston og Los Angeles - blev kapret efter afgang fra Athen i 1985.

På flyet var 139 passagerer og otte besætningsmedlemmer.

I de følgende 17 dage blev passagerer og besætningsmedlemmer holdt som gidsler, mens flykaprerne krævede, at flere hundrede libanesiske shiamuslimer blev løsladt fra israelske fængsler.

Billedet er taget 17. juni og viser medarbejdere i lufthavnen i Beirut, der bærer sandwich til flyet.

Piloten John Testrake blev i løbet af dagene tvunget til at krydse Middelhavet flere gange og lande i henholdsvis Libanon og Algeriet, mens dialogen og gidseltagernes trusler varede ved.

Kravene blev imidlertid ikke efterkommet, og gidslerne blev i stedet mødt med knyttede næver og trusler, skriver FBI.

Og til sidst blev den 23-årig unge, amerikanske marinesoldat Robert Dean skudt og smidt ud af døren i lufthavnen i Libanons hovedstad, Beirut, som følge af de manglende løsladelser.

Billedet er taget 14. juni 1985 og viser, hvordan amerikanske passagerer løbende blev løsladt.

Først derefter begyndte gidseltagerne at løslade gidslerne, inden kaprerne stak af.

I ugerne efter løslod Israel op mod 700 libanesiske statsborgere. Ifølge den israelske regering havde det intet med kapringen at gøre, skriver Jerusalem Post.

Anholdt har tidligere afsonet straf for kapringen

Ifølge FBI stod fire mand bag kapringen: Hasan Izz-Al-Din, Ali Atwa, Mohammed Ali Hammadi og Imad Mughniyeh. Sidstnævnte blev ifølge BBC dræbt under et bombeangreb i Damaskus i 2008.

De menes ifølge FBI alle at tilhøre den politisk-militære organisation Hizbollah, som USA og EU anser som en terrororganisation. De resterende tre mistænkte er fortsat på FBIs liste over eftersøgte.

De tre resterende mistænkte er fortsat på FBI's liste over eftersøgte. Disse billeder blev frigivet i 2001.

Den anholdte i Grækenland er blevet identificeret som Mohammed Ali Hammad. Det skriver flere medier, herunder ABC News. Han blev allerede i 1987 anholdt i Tyskland og senere idømt livstid for ulovlig besiddelse af sprængstof og for mordet i 1985.

Men 16. december 2005 kunne Mohammed Ali Hammadi ifølge FBI returnere til Libanon på en prøveløsladelse.

Hvad der lå til grund, står ikke klart. Men ifølge AP modstod Tyskland at lade Mohammed Ali Hammadi udlevere til retsforfølgelse i USA for mordet på marinesoldaten. Blandt andet fordi Hizbollah på daværende tidspunkt havde to tyske statsborgere tilfangetaget. Om de blev udvekslet til fordel for Mohammed Ali Hammadi, er ikke offentligt kendt.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa ønsker den tyske statsanklager ikke at kommentere sagen.

Her ses to af gidseltagerne ombord på flyet. Billedet er taget 19. juni 1985.

Heller ikke udenrigsministeriet i Libanon vil bekræfte, at det er Mohammed Ali Hammadi, der er anholdt. Ifølge Libanon er der tale om den libanesiske journalist Mohammed Saleh, og en repræsentant fra den libanesiske ambassade i Grækenland vil besøge ham søndag.