Iran spiller med musklerne og sender klart signal til USA ved militærparade

En lastbil med et brændende amerikansk flag og ordene 'Down With USA' var en del af paraden i Iran.

Iran spillede søndag med musklerne ved en kæmpe militærparade.

Massevis af militærfolk gik gennem gaderne i hovedstaden Teheran akkompagneret af kampvogne og missiler.

Det er sørgeligt, hvad der sker med Iran. Landet styrer mod helvede

Præsident Trump

Det sker, imens landet ligger i konflikt med Saudi-Arabien og USA, der beskylder iranerne for at stå bag droneangreb mod saudiarabiske olieanlæg.

Iran sendte da også et klart budskab til USA under paraden, da en lastbil med et brændende amerikansk flag flankeret af ordene Down With USA trillede forbi podiet med øverstbefalende fra Irans Revolutionsgarde.

Budskabet ved årets militærparade er ikke til at tage fejl af.
Budskabet ved årets militærparade er ikke til at tage fejl af. Foto: AP

Paraden er en årligt tilbagevendende begivenhed, der skal vise, hvor stærkt Iran står militært.

Paraden kommer, samtidig med at USA har meddelt, at man vil sende flere soldater til Saudi-Arabien for at hjælpe med at forhindre flere droneangreb.

Truer med komplet udryddelse

Ifølge TV 2s mellemøstkorrespondent Benjamin Kürstein kan Iran bruge militærparaden til at sende et vigtigt signal til de lande, iranerne er i konflikt med.

- Både internt og eksternt kan de bruge det til at stive moralen af og vise deres store hær og dens formåen. Vi ved, at Iran i løbet af de seneste måneder har lanceret flere interntproducerede våben – blandt andet et af de missiler, der blev brugt til at skyde en amerikansk drone ned tidligere på sommeren, fortæller Benjamin Kürstein.

En lastbil med missiler deltager i den årlige militærparade.
En lastbil med missiler deltager i den årlige militærparade. Foto: Wana News Agency / Ritzau Scanpix

En talsmand fra Irans Revolutionsgarde advarede lørdag om, at amerikanske og andre fremmede soldater vil blive mødt med voldsomme reaktioner fra iransk side.

Og landet er beredt på at besvare eventuelle gengældelsesaktioner på iransk territorium. Sådan lyder det fra Hossein Salami, general i Irans Revolutionsgarde.

- Vi bliver ved, til angriberen er komplet udryddet, sagde han lørdag.

Iranske marinesoldater marcherer gennem Teherans gader i anledning af den årlige militærparade.
Iranske marinesoldater marcherer gennem Teherans gader i anledning af den årlige militærparade. Foto: - / Ritzau Scanpix

Samtidig siger Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, til Sky, at man nødvendigvis må forsvare landet og dets befolkning.

- Vi har en forpligtelse til at forsvare vort land og sikre, at ingen lider overlast. Det agter vi at gøre med de midler, der er nødvendige. Men om vi forbereder os på krig? Krig er altid sidste udvej, siger Adel al-Jubeir.

Styrer mod helvede

Beslutningen om at sende flere soldater til Saudi-Arabien kommer, efter Trump forleden annoncerede nye sanktioner mod Iran, der blandt andet rammer landets nationalbank.

Dermed har amerikanerne øget presset mod Iran, og forholdet er gået fra slemt til værre mellem de to nationer, da USA også har skærpet sanktionerne mod Iran som følge af droneangrebene i Saudi-Arabien.

- Det er sørgeligt, hvad der sker med Iran. Landet styrer mod helvede. Det klarer sig dårligt, men de kan meget nemt klare problemet. De skal bare holde op med at udføre terror, sagde Donald Trump på en pressekonference fredag.

Trump blev desuden spurgt om en mulig militæraktion mod Iran. Hertil svarede præsidenten, at USA altid er klar, og at militær handling altid er en mulighed.

Iran afviser angreb

Iran har afvist på nogen måde at være involveret i angrebene 14. september mod de to olieanlæg i Saudi-Arabien.

Ved en pressekonference onsdag meddelte det saudiarabiske forsvarsministeriums talsmand, Turki al-Maliki, at angrebene "utvivlsomt" var orkestreret af Iran og dets militær.

- Angrebet kom nordfra og var utvivlsomt sponsoreret af Iran. Beviserne har I her foran jer, lød det fra al-Maliki ifølge tv-stationen Al-Jazeera.

Han fremlagde ved pressemødet vragdele fra missiler, der ifølge kongedømmet beviser, at Iran var involveret i lørdagens angreb.

I alt 18 droner og syv krydsermissiler skulle være blevet brugt.