Udland

Iransk general truer med komplet udryddelse

Krig er den sidste udvej, lyder det fra Saudi-Arabien, mens iranerne er forberedt på gengældelse.

En talsmand fra Irans Revolutionsgarde advarer om, at amerikanske og andre fremmede soldater vil blive mødt med voldsomme reaktioner.

Det sker, efter USA har indvilget i at sende troppeforstærkninger til Saudi-Arabien for at forstærke landets miltære indsats over for nærliggende Iran.

Årsagen er angrebet på to store olieanlæg i Saudi-Arabien 14. september, som ifølge saudierne blev udført af droner sendt fra Iran.

Saudi-Arabiens udenrigsminister Adel al-Jubeir siger til Sky, at man nødvendigvis må forsvare landet og dets befolkning.

- Vi har en forpligtelse til at forsvare vort land og sikre, at ingen lider overlast. Det agter vi at gøre med de midler, der er nødvendige. Men om vi forbereder os på krig? Krig er altid sidste udvej, siger Adel al-Jubeir.

"Tænk over det"

Iran har nægtet at stå bag angrebene.

Saudi-Arabien mener at have bevis for, at angrebet på landets olieforsyning er sket med Iran som aggressor og droner fra landets militær. Her fremlægger saudierne beviser tidligere på ugen.

Og landet er beredt på at besvare eventuelle gengældelsesaktioner på iransk territorium.

Sådan lyder det fra Hossein Salami, general i Irans Revolutionsgarde.

- Vi bliver ved, til angriberen er komplet udryddet, siger han lørdag.

- Intet sted vil være sikkert. Tænk over det. Begå ikke den fejl, siger Hossein Salami.

Soldater skal styrke luftforsvar

Hvor mange soldater, USA har tænkt sig at byde ind med, er der ikke sat tal på.

Det forlyder fra amerikansk hold, at "et moderat antal" soldater vil blive sendt til Saudi-Arabien. De amerikanske soldater skal hovedsageligt bidrage til at styrke Saudi-Arabiens luftforsvar.

Beslutningen om at sende amerikanske soldater til Saudi-Arabien er godkendt af præsident Donald Trump og sker på anmodning fra Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Saudi-Arabien har ifølge landets udenrigsminister også været i kontakt med Storbritannien for at bede om militær støtte.

- Storbritannien har bekræftet at ville sende skibe, der kan sørge for sikkerheden til søs, og at energiforsyningerne holdes flydende, siger Adel al-Jubeir.

"Landet styrer mod helvede"

Foreløbig er det dog kun Donald Trump, der har bekræftet forstærkninger til ørkenstaten. Dermed har amerikanerne øget presset mod Iran, og forholdet er gået fra slemt til værre mellem de to nationer, da USA også har skærpet sanktionerne mod Iran som følge af droneangrebene.

- Det er sørgeligt, hvad der sker med Iran. Landet styrer mod helvede. Det klarer sig dårligt, men de kan meget nemt klare problemet. De skal bare holde op med at bruge terror, sagde Donald Trump på en pressekonference fredag.

Forholdet mellem USA og Iran er forværret, efter præsident Trump i foråret 2018 trak USA ud af en atomaftale med Iran og indførte nye sanktioner mod landet.

De voldsomme angreb for en uge siden har forstyrret den omfattende saudiske olieproduktion.

Produktionen på de to anlæg ventes dog at være oppe på fuld kapacitet inden udgangen af september. Det oplyste Saudi-Arabiens energiminister tirsdag.