Udland

Nye billeder viser ødelæggelserne på verdens største olieanlæg

Nyt billede fra verdens største olieproduktionsanlæg, Abqaiq, i Saudi-Arabien. Fayez Nureldine / Ritzau Scanpix

En uge efter angreb i Saudi-Arabien har Donald Trump indført de "hårdeste sanktioner, der nogensinde er indført mod et land", siger han.

Der er stadig uenighed om, hvem der lørdag angreb to store olieanlæg i Saudi-Arabien, men der synes ikke tvivl om, at det har forårsaget store ødelæggelser, efter at der fredag er kommet nye billeder frem.

Verdens største olieproduktionsanlæg, Abqaiq, og oliefeltet Khurais blev ifølge Saudi-Arabien angrebet med 18 droner og syv krydsermissiler.

BBC's sikkerhedspolitiske korrespondent Frank Gardner har som en af de første journalister været inde for at besigtige de omfattende skader på anlæggene, der tilhører det statsejede olieselskab Aramco.

Han beskriver, hvordan arbejdere iført hvide kedeldragter og sikkerhedshjelme knokler for at få anlæggene tilbage i fuld drift. Det ventes det ifølge landets myndigheder at være i slutningen af september.

Oliefeltet Khurais fotograferet fredag 20. september.

Umiddelbart efter angrebet var Saudi-Arabiens normale dagsproduktion af olie mere end halveret, men landet har foreløbig genoprettet den normale dagsforsyning af olie ved at trække på sine olielagre.

Nyt billeder af oliefeltet Khurais i Saudi-Arabien.
Reparationsarbejdet er igang i Abqaiq.

Oprører har taget skylden

Saudi-Arabien og USA er sikre på, at Iran står bag angrebet, men det nægter Iran. Imens hævder Houthi-oprørerne i Yemen, at de står bag, men det tror Saudi-Arabien ikke på.

Ifølge de saudiske myndigheder ligger Yemen for langt væk til at nå olieanlægget med den type droner og missiler, der blev brugt, og desuden siger saudiaraberne, at luftangrebet kom fra nord, og ikke fra syd, hvor Yemen ligger.

Parterne har været i konflikt siden 2015, hvor en sunnimuslimske koalition ledet af Saudi-Arabien greb ind i Yemen over for houthi-oprørerne, som støttes af Iran. Men fredag erklærer houthi-oprørerne sig klar til at stoppe med at lave angreb i Saudi-Arabien, hvis koalitionen stopper sine angreb i Yemen.

Oliefeltet Khurais i Saudi-Arabien.
Olieanlægget Abqaiq.

Nye amerikanske sanktioner

Fredag meddelte den amerikanske præsident, Donald Trump, at USA har indført sanktioner mod Irans nationalbank, som han siger, er de "hårdeste sanktioner, der nogensinde er indført mod et land".

Fredagens udmelding fra Trump blev leveret foran Det Hvide Hus, hvor han også blev spurgt til en mulig militær aktion mod Iran. Han svarede, at USA altid er klar, og at militær handling altid er en mulighed.

Mandag aften, hvor han sagde noget lignende, lod han dog også forstå, at USA meget gerne vil undgå krig.