Udland

Angrebet af isbjørn: Den prøvede at knuse mit hoved

Det var en tynd og afkræftet isbjørn, som torsdag i sidste uge angreb tre moskusoksejægere i Nordgrønland

Tre jægere fra Ikerasak ved Uummannaq i Nordgrønland blev angrebet af en sulten isbjørn torsdag i sidste uge.

De havde nedlagt en moskusokse og var i gang med at flå dens hals, da en af jægerne pludselig opdagede, at der stod en oprejst isbjørn to til tre meter fra dem.

- Den stod oprejst på bagbenene. Og da jeg stod op, kiggede jeg op på den, fortæller Ole Kristensen, der er 173 centimeter høj.

Han kunne ikke gøre andet end at stå og vente på, hvad bjørnen ville gøre.

- Så forsøgte den at slå mig med sin forpote. Men den ramte mig ikke. Troede jeg. Senere opdagede jeg, at den havde rørt mig, fortæller Ole Kristensen.

Spillede død for at slippe

Han fortæller historien én uge efter, at de tre fangere var vendt tilbage til deres bygd et døgn efter isbjørneangrebet. Og det er en oplevelse, som han aldrig vil glemme.

Isbjørnen ramte Ole Kristensen med sin store krop, så han faldt omkuld på jorden. Og så begyndte isbjørnen at nærme sig Ole Kristensens hoved med sit hoved.

- Jeg stak min højre arm frem mod den, men isbjørnen var mere interesseret i at bide mig i hovedet. Og da den var ved at bide, lod jeg mit hoved ramme jorden i håb om, at den ville skade mig mindre, fortæller Ole Jakobsen.

Alt skete i løbet af kort tid, beretter Ole Kristensen, som fik åbne sår på både på kind og det ene øre efter mødet med isbjørnes fortænder. Det skriver KNR.

- Isbjørnen forsøgte tydeligt at knuse mit hoved. Den var afkræftet og tynd, fortæller han.

Og da Ole Kristensen ikke bevægede sig igen efter isbjørnens bid, rettede den nu sit angreb mod hans 58-årige nevø, der stod ved siden af dem.

Skød og ramte pote

Nevøen, Samuel Kristensen, blev også angrebet. Han greb fat om isbjørnens hals, mens deres tredje jagtkammerat tog en riffel og skød efter bjørnen.

Isbjørnen rettede herefter sin opmærksomhed mod den tredje jæger, som dog formåede at afværge isbjørnen igen.

- Så skød han igen og ramte vist nok dens pote, fortæller Ole Kristensen.

Isbjørnen flygtede herefter ned mod vandet og er ikke blevet observeret igen siden.

Først et døgn efter jagten nåede de tre jægere hjem til bygden Ikerasak og ringede til politiet. De ville blot informere ordensmagten om, hvad der var sket. Politiet anbefalede dog, at de tog på sygehuset for at få tilset deres sår, og det gjorde de tre.

Og moskusoksen, som de var ved at partere, da bjørnen angreb? Den fik de også bragt med hjem til fryseren efter angrebet.