Udland

Verdens største handelsaftale i fare - truer med veto på grund af klimaet

Det har taget 20 år at få forhandlet frihandelsaftale mellem EU og Sydamerika på plads. I sidste øjeblik siger Østrig nu nej til aftalen.

Verdens største frihandelsaftale mellem EU og fire sydamerikanske lande trues nu fra Østrig.

Handelsaftalen er stort set klar til underskrivelse, men skal først godkendes af hvert enkelt EU-land og af de fire sydamerikanske ’Mercosur’-lande Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay.

Nu lægger Østrig imidlertid op til et veto mod aftalen, og det kan betyde, at hele den store frihandelsaftale falder til jorden.

Det er medlemmerne i det østrigske parlaments EU-udvalg, der enstemmigt har besluttet at pålægge den østrigske regering, at den skal stemme nej til aftalen.

- Her midt i klimakrisen er det helt forkert at satse på, at vi skal sejle en masse varer over havet, som vi kan producere her i Europa, siger næstformanden i Socialdemokratiet (SPÖ) Jörg Leichtfried ifølge Deutsche Welle.

20 år undervejs

Den store frihandelsaftale har været diskuteret i 20 år. Undervejs er et af de oprindeligt fem sydamerikanske lande, Venezuela, blevet smidt ud af forhandlingerne på grund af landets politiske krise.

For en måned siden kunne EU’s kommissionsformand Jean-Claude Juncker triumferende meddele, at man havde en aftaletekst klar til godkendelse. ’Et historisk øjeblik’ kaldte han det.

- I fællesskab har vi leveret varen på vegne af vores befolkninger og vores erhvervsliv. Præcis 20 år efter forhandlingerne begyndte, skrev han på Twitter.

Der er da også tale om en historisk stor frihandelsaftale, der omfatter 770 millioner mennesker og skal fjerne mere end 90 procent af al told på handel mellem medlemslandene på de to kontinenter.

Skovbrande kom i vejen

Det triumferende ordvalg fra Jean-Claude Juncker blev imidlertid hurtigt afløst af skænderier.

De store skovbrande i Brasiliens Amazonas-regnskove fik den franske præsident Emmanuel Macron til at true med at udskyde aftalen, hvis ikke den brasilianske regering fik styr på afbrændingen af regnskovene.

Andre EU-lande som Irland og Luxembourg sagde det samme.

Emmanuel Macron har også truet den klimaskeptiske brasilianske præsident Jair Bolsonaro med, at handelsaftalen kan blive yderligere forsinket, hvis Brasilien trækker sig ud af Parisaftalen om klimaet, ligesom USA allerede har gjort det.

Stor modstand i Østrig

Nu har Østrig altså også tilkendegivet sin skepsis overfor aftalen.

Ifølge en meningsmåling fra den østrigske avis Krone Zeitung er 78 procent af østrigerne modstandere af aftalen, både på grund af klimahensyn og fordi mange frygter urimelig konkurrence til den østrigske landbrugssektor.

Socialdemokraten Jörg Leichtfried, der har taget initiativ til det østrigske nej, kalder det ’en stor succes for forbrugerne, miljøet, dyrebeskyttelsen og for menneskerettighederne’, skriver The Guardian.