Udland

Trump svarer igen på beskyldninger fra whistleblower: - Det slutter aldrig

Den amerikanske præsident har ifølge flere medier afgivet et løfte til en udenlandsk statsleder og fået efterretningstjenesten CIA efter sig.

Donald Trump og den amerikanske efterretningstjeneste CIA er havnet i åben strid.

Det skriver blandt andre CNN, som torsdag bringer historien om, at en efterretningsofficer fra CIA har indtaget rollen som whistleblower, fordi vedkommende er bekymret for, at præsidenten i en samtale med en udenlandsk statsleder måske er gået ud over sine beføjelser.

Hvad Donald Trump har sagt til hvem, er endnu uvist. Men både CNN og Washington Post erfarer, at der nu verserer en sag, og at en høring vil finde sted i den kommende uge.

På Twitter afviser Donald Trump pure at have talt over sig.

- Det er endnu en løgnehistorie. Det slutter aldrig. Næsten hver gang, jeg taler med en udenlandsk topleder, er der mange, der lytter med fra diverse amerikanske institutioner, for ikke at tale om dem fra det andet land. Det er ikke et problem!, skriver Trump.

Sagen om klagen fra den unavngivne efterretningsofficer er ikke blevet kommenteret fra officielt hold af CIA. Men Joseph Maguire, den fungerende chef for den amerikanske efterretningstjeneste, har indvilget i at aflægge forklaring for en komité torsdag 26. september for lukkede døre på grund af nationale sikkerhedshensyn.

Klagen fra CIA's efterretningsofficer blev indgivet 12. august. Ifølge de officielt tilgængelige oplysninger har Donald Trump i de forudgående fem uger talt med henholdsvis Ruslands præsident, Vladimir Putin, Nordkoreas diktator, Kim Jung-un, Qatars emir, Tamim bin Hamad Al Thani, samt den pakistanske og hollandske premierminister. Men der kan også være tale om samtaler med tungtvejende personligheder fra den finansielle sektor.

Demokraternes californiske kongresmedlem Adam Schiff har uden at kende sagens detaljer indsendt en formel klage til direktøren fra den amerikanske efterretningstjeneste, hvor han beskriver Trumps og administrationens ageren som en "grov forseelse".