Udland

Iran advarer USA og Saudi-Arabien mod at angribe - vil forsvare territorium uden at blinke

Iran og udenrigsminister Javad Zarif nægter, at landet står bag weekendens angreb i Saudi-Arabien. Evgenia Novozhenina / Ritzau Scanpix

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, siger, at Iran vil forsvare sit territorium "uden at blinke".

Irans udenrigsminister advarer USA og Saudi-Arabien mod at angribe hans land, efter at de to lande har beskyldt Iran for at stå bag et droneangreb på to saudiske olieanlæg.

Udenrigsminister Javad Zarif siger i et interview med CNN, at konsekvensen af militære angreb vil være ”all-out war” - krig ført med alle midler.

- Det er en meget seriøs erklæring om at forsvare vores land. Det er en meget seriøs erklæring om, at vi ikke ønsker en militær konfrontation, siger Javad Zarif.

Han tilføjer, at en militær reaktion baseret på ”vildledelse” om weekendens angreb i Saudi-Arabien vil resultere i ”en masse døde”.

- Men vi vil forsvare vores territorium uden at blinke.

Beskylder Iran

Det var lørdag 14. september, at to olieanlæg blev ramt af et luftangreb, der ødelagde mere end halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion, som udgør omtrent ti procent af verdens totale forsyning af olie.

De iranskstøttede houthi-oprørere i Yemen har taget skylden for droneangrebene, men Saudi-Arabien afviser, at houthierne kan have stået bag.

Saudi-Arabien beskylder i stedet Iran for angrebet og fremlagde onsdag, hvad saudierne siger er beviser.

Beviserne indeholder resterne af droner og missiler, der er samlet op efter weekendens angreb og et lignende angreb mod oliefaciliteter ved Afif i maj.

Iran afviser, at landet stod bag weekendens angreb.

Vil de kæmpe til sidste amerikanske soldat?

I interviewet med CNN siger den iranske udenrigsminister, at Saudi-Arabiens regering må ”forstå, hvad de prøver at opnå” og spørger, om ”de har tænkt sig at kæmpe mod Iran til den sidste amerikanske soldat?”

Her henviser han ifølge CNN til, at kritikere af Saudi-Arabien mener, regeringen sætter sin lid til, at USA vil kæmpe slaget for dem.

USA har også beskyldt Iran for at stå bag angret på olieanlæggene og advaret om, at Iran vil blive holdt ansvarlig.

- Mødtes med den saudiske kronprins, Mohammad bin Salman, i dag for at diskutere de uhørte angreb på Saudi Arabiens olieinfrastruktur. USA står sammen med Saudi-Arabien og støtter dets ret til at forsvare sig selv. Det iranske regimes truende opførsel vil ikke blive tolereret, skriver USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, torsdag på Twitter.

Onsdag kaldte han Irans påståede handling for en krigserklæring. USA-analytikere hæfter sig dog ved, at præsident Donald Trump ikke synes interesseret i egentlige militære konflikter.