Udland

185 arresteret efter omfattende skovbrande i Indonesien

Den giftige smog ligger som en dyne over flere indonesiske byer. Her er det i Palembang. Abdul Qodir / Ritzau Scanpix

De omfattende brande skyldes rydning af skovarealer til palmeproduktion.

Indonesiske myndigheder har anholdt adskillige mennesker, der mistænkes for at være involveret i de omfattende brande, der hærger landet og lægger en tyk dyne af giftig smog over flere byer.

Politiets talsmand Dedi Prasetyo siger ifølge CNN, at 185 personer er blevet anholdt i seks forskellige provinser. Derudover er fire virksomheder under mistanke for at have noget med skovbrandene at gøre.

- 99 procent af skov- og naturbrandene skyldes menneskelig indblanding, lyder det fra Dedi Prasetyo.

Skyldes palmeolieproduktion

Brandene er formentlig antændt af en praksis, man bruger til at rydde skovarealer. Man mener, at det især er industrien omkring produktion af palmeolie, der er skyld i de mange brande, da store områder skov skal ryddes for at gøre plads til produktion af palmeolien.

Indonesien er nemlig verdens største producent af den spiselige og udskældte olie, som kommer fra oliepalmerne.

Regeringen har selv lagt an til en øget produktion af palmeolie med kampagnen 'Good Palm'.

Smoggen er udtalt i flere byer i Indonesien.

Men kampagnen møder vrede flere steder i lokalbefolkningen. Ikke mindst på grund af en pige på fire måneder, der døde af en lungeinfektion, som var udløst af røgen.

Omfattende problemer

Almindelige indbyggere kæmper derudover med åndedrætsproblemer, områder trues af tørke, skoler må holdes lukket, og lufthavnstrafikken er ramt af store forstyrrelser.

Skoven ved Palangka Raya er dækket af smog.

Skyer af røg ligger bogstaveligt talt hen over øerne Sumatra og Borneo.

Et andet tegn på tiltagende afstandtagen fra palmeolien er, at nogle supermarkeder i hovedstaden, Jakarta, er begyndt at udstille produkter, som er "uden palmeolie".

Myndighederne siger, at et område på 328.000 hektar - et område betydeligt større end Fyn - er brændt af siden januar.

Greenpeace Indonesia siger, at 80 procent af de ryddede skovområder er blevet brugt til palmeolieplantager og plantager til papirproduktion.

Brandene går ud over truede dyr som tigre, orangutanger, næsehorn og elefanter. Over 9000 mand er indsat for at bekæmpe flammernes hærgen.