Udland

Saudi-Arabien vil fremlægge beviser for iransk rolle i angreb

Brand på Aramco olieraffinaderi i byen Abqaiq i Saudi-Arabien. Hamad I Mohammed / Ritzau Scanpix

Saudi-Arabien hævder at have beviser for, at der blev anvendt våben fra Iran i angreb på olieanlæg.

Saudi-Arabien vil på et pressemøde onsdag fremlægge beviser for, at Iran var involveret i to angreb mod olieanlæg lørdag, som midlertidigt har forstyrret den saudiske produktion af olie. Det meddeler den statslige tv-station i Saudi-Arabien natten til onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En talsmand for forsvarsministeriet i Saudi-Arabien vil på pressemødet komme med information om angrebene, herunder at iranske våben blev anvendt i angrebene, som forårsagede så store skader på de to olieanlæg, at Saudi-Arabiens normale dagsproduktion af olie er mere end halveret.

Houthi-oprørere har taget skylden

USA's præsident, Donald Trump, sagde mandag, at det så ud til, at Iran - som i årevis har haft et dårligt forhold til naboen Saudi-Arabien - står bag angrebene.

Iran har afvist påstanden. Houthi-oprørerne i Yemen, som bliver støttet af Iran, har påtaget sig skylden for angrebene.

Den amerikanske regering er dog overbevist om, at angrebene blev indledt fra den sydvestlige del af Iran. Det siger en regeringskilde til nyhedsbureauet Reuters.

Tre andre anonyme kilder fra USA's centraladministration oplyser desuden til Reuters, at der ud over droner blev anvendt krydsermissiler i angrebene mod olieanlæggene.

Kilderne fremlagde ikke beviser for påstanden eller forklarede, hvilke efterretningsoplysninger der ligger til grund for den.

Som et tegn på, at der også blandt USA's allierede er tvivl om, hvem der står bag angrebet, sagde Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, tirsdag, at han tvivler på, at nogen har beviser for at kunne sige, at dronerne "kom fra det ene eller det andet sted".

På fuld kapacitet inden oktober

Angrebet udløste mandag en prisstigning på råolie på omkring 15 procent. På et tidspunkt lå prisen hele 20 procent højere, men faldt så tilbage igen, da USA's præsident, Donald Trump, meddelte, at hvis det skulle blive nødvendigt, ville USA forsyne markederne med olie fra landets strategiske oliereserver.

Produktionen på de to ramte olieanlæg ventes at være oppe på fuld kapacitet inden udgangen af september, oplyste Saudi-Arabiens energiminister, Abdulaziz bin Salman, tirsdag. Han oplyste også, at Saudi-Arabien har genoprettet den normale dagsforsyning af olie ved at trække på sine olielagre.

Det betyder, at ørkenstaten igen vil være oppe på at producere cirka 11 millioner tønder olie om dagen, og dén melding fik prisen på olie til at falde med omkring seks procent på råvarebørsen i New York. Dermed faldt prisen på en tønde nordsøolie til levering i november med knap 4,50 dollar til 64,55 dollar.