Udland

Saudi-Arabien: Her er beviserne for, at Iran stod bag angreb på olieanlæg

En talsmand for Saudi-Arabiens forsvarsministerium viser dronedele frem for pressen. TV 2

Vrag af droner og missiler er ifølge myndighederne i Saudi-Arabien bevis for, at Iran satte en stor del af landets olieproduktion i brand.

Saudi-Arabien forsvarsministerium har netop fremlagt, hvad, de siger, er beviser for, at det var Iran, som satte en stor del af landets olieproduktion i brand ved et luftangreb 14. september.

Angrebet kan ikke være kommet fra Yemen

Turki al-Malik, talsmand, Saudi-Arabiens forsvarsministerium

Beviserne inkluderer resterne af droner og missiler, som, den saudiarabiske regering siger, er samlet op efter weekendens angreb og et lignende angreb mod oliefaciliteter ved Afif i maj måned.

Turki al-Maliki, der er talsmand for forsvarsministeriet, oplyste ved en pressekonference, at luftangrebet ifølge Saudi-Arabiens efterforskning ikke kan have været foretaget af de oprørere i Yemen, der ellers har påtaget sig skylden for det.

- Angrebet kan ikke være kommet fra Yemen, fortalte Turki al-Maliki de fremmødte journalister.

Ifølge myndighederne i Saudi-Arabien ligger Yemen for langt væk til at nå olieanlægget med den type droner og missiler, der blev brugt, og desuden siger saudiaraberne, at luftangrebet kom fra nord, og ikke fra syd, hvor Yemen ligger.

- Tre krydsermissiler fløj for kort under angrebet, og de fløj fra nord mod syd, sagde Turki al-Maliki.

Saudi-araberne siger, at angrebene ikke kan komme fra Yemen på grund af afstanden. Til gengæld er Iran inden for rækkevidde.

- Vi har mange informationer om, hvor dronerne kom fra, fortsatte han og oplyste, at myndighederne i Saudi-Arabien også har GPS-informationer fra dronerne.

Han sagde dog ikke noget om præcis, hvor de var affyret fra, men han fortalte, at de så ud til at være fremstillet i Iran.

Droner på himlen

Ifølge britiske Sky News' korrespondent på stedet, blev der fremvist syv dronevrag i alt ved pressekonferencen. De var forsynet med skilte, hvor der stod "iransk deltavinge-drone", og desuden blev der fremvist to missiler markeret som "krydsermissiler" - der ikke eksploderede ved nedslaget.

- Dette angreb udsprang ikke fra Yemen, på trods af Irans forsøg på at få det til at se sådan ud, sagde talsmanden for Saudi-Arabiens forsvarsministerium under fremlæggelsen af de ødelagte drone- og missildele.

En af de droner, som ifølge Saudi-Arabien foretog angrebet.

Et af de krydsermissiler, der ifølge saudi-araberne slog ned ved olieanlægget.

Nogle af missildelene er ifølge saudi-araberne påtrykt serienumre.

Talsmanden fremviste billeder af iranske droner, der til forveksling ligner vragene af de droner og missiler, som ifølge saudiaraberne blev anvendt ved angrebet på olieanlægget.

Et ødelæggende luftangreb

Desuden viste talsmanden videooptagelser af droner på himlen for at dokumentere, at angrebet kom nordfra.

Ifølge saudiaraberne er optagelserne fra angrebet i weekenden, men de er ikke verificeret at nogen uafhængige kilder.

Billedet her dokumenterer ifølge saudi-araberne droneangrebet.
Ifølge saudi-araberne er dette en iransk deltavinge-drone, der blev anvendt ved angrebet i weekenden.

Angrebene ramte det statslige olieselskab Aramcos olieproduktion i Abqaiq og oliefeltet i Khurais i weekenden, og det resulterede i mere end en halvering af Saudi-Arabiens daglige olieproduktion. Landet står for omtrent ti procent af verdens totale forsyning af olie, så angrebene fik mandag prisen på råolie til at stige på det globale marked.

Virksomheden Aramco sagde dog tirsdag, at man forventer at være tilbage ved fuld produktion inden udgangen af september.

Ifølge de Saudi-Arabiske myndigheder er vragene af de droner, der blev anvendt, magen til en iransk model.

Den saudiske olieproduktion er voldsomt afgørende for landets økonomi.

De to ramte anlæg er drevet af det statslige oliselskab Aramco, som i 2017 sad på oliereserver svarende til 260,2 milliarder tønder olie. Det er mere, end hvis man kombinerer reserverne for selskaberne Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, BP og Total SA.

Yemen er central

Mandag sagde USA's præsident, Donald Trump, at der var tegn på, at Iran stod bag angrebene. Den påstand er dog blevet afvist af Iran. I stedet har Houthi-oprørerne i Yemen påtaget sig skylden for angrebene.

Konflikten i Yemen er central i den årelange strid mellem Iran og Saudi-Arabien.

Her har der været borgerkrig i fem år, hvor landets regering har kæmpet mod oprørere fra Houthi-bevægelsen.

Oprørerne i Yemen hævder at de er i besiddelse af droner og missiler der kan nå Saudi-Arabien. De har offentliggjort billeder af dem som dokumentation.

Et af de missiler, som oprørerne i Yemen hævder at være i besiddelse af.

Siden 2015 har saudiske styrker ledet en koalition i kampe mod Houthi-oprørerne, som er støttet af det iranske styre. Nærmest dagligt har koalitionen bombet houthi-kontrollerede områder i Yemen, som har ført til store civile tab. Den tilspidsede situation i landet betegnes af FN som verdens største humanitære krise lige nu.

Houthierne har omvendt også foretaget adskillige angreb hen over grænsen til Saudi-Arabien, og betegner dem som gengældelse for de saudiskledede luftangreb i Yemen.

Tidligere i dag nægtede styret i Iran endnu en gang, at de var involveret i angrebet og advarede samtidig USA om, at landet omgående vil iværksætte en gengældelse, hvis Iran bliver angrebet som resultat af striden.

Landets præsident Hassan Rouhani har været på vej til New York for at deltage i et møde i FN, men amerikanerne har ikke udstedt noget visum til ham endnu, så det er usikkert, om han dukker op.

Mødet var ellers set som en mulighed for at Hassan Rouhani og USA's præsident Donald Trump kunne mødes ansigt til ansigt.