Udland

Fiske- og skaldyrsfestival under beskydning for at servere nær-truet haj

Hajen blev også vist frem på en officiel instagram-konto, men manden bag kalder det hele en stor misforståelse.

I den britiske by Plymouth har man tradition for at afvikle en fiske- og skaldyrsfestival, der skal afspejle lokalområdets store palet af frugter fra havet.

Men samme festival er nu kommet under beskydning, da billeder på sociale medier viser en mand bære rundt på en blåhaj, der efterfølgende bliver hakket op, tilberedt og serveret til festivaldeltagerne fra en scene i byens historiske Barbican-område. Det sidste ser man dog ikke på billederne.

Blåhajen er af World Conservation Union, som står for kategorisering af truede dyrearter, kategoriseret som en nær-truet dyreart. Det vil sige, at den ikke lever op til at være ’sårbar’, ’moderat truet’ eller ’kritisk truet’, men at der er stor risiko for, at den vil opfylde kravene inden for den nærmeste fremtid.

Lokalt akvarium er skuffet

I lige præcis Plymouth i det sydvestlige England ligger Ocean Conservation Trust, som driver det lokale akvarium. Lige netop det akvarium har beskyttelse af truede hajer som fokusområde, og de fører ifølge lokalmediet PlymouthLive an i kritikken:

- Som en velgørenhed med fokus på at beskytte verdenshavene, så støtter vi ikke, at man spiser blåhajen. Og vi er skuffede over at se, at en blåhaj blev vist frem ved et 'dagens fangst'-arrangement, siger Helen Gowans, som er talsperson for Ocean Conservation Trust.

Seancen har da også fået det lokale byråd til at beklage.

- Vi er sammen med vores partnere forpligtet til at værne om vores havmiljø og bæredygtigt fiskeri. Det gælder især truede dyrearter som hajer, og vi støtter ikke det, der skete. Vi vil også sikre os, at det ikke sker igen ved begivenheder i fremtiden, lyder det i en udtalelse fra Plymouth City Council ifølge The Guardian.

Lokal restaurant styrede Instagram

Ben Squire er ejer af den lokale restaurant The Boathouse, der stod for arrangementet. Han siger, at han købte hajen på et fiskemarked, og at der er tale om en stor misforståelse. Han siger, at blåhajen blev fanget som bifangst. Det vil altså for eksempel sige fangst, som utilsigtet havner i fiskeres trawl. Og hajen var allerede død, da nettet blev taget op, lyder det.

Ifølge Ben Squire bragte fiskerne hajen ind, da der er kommet nye regler for, at man skal bringe fangsten i land.

- Planen for denne smukke haj var, at den enten skulle smides ud eller være krabbemadding. Så jeg besluttede, at vi under festivalen kunne vise, hvad der findes i vandet omkring os, siger han til PlymouthLive.

Arkivfoto af en blåhaj.

Miseren blev offentligt kendt, fordi restauranten havde overtaget byrådets officielle profil på Instagram under festivalen. Her blev billedet af hajen altså lagt op, hvorefter de vrede kommentarer begyndte at rulle ind. Billedet er siden blevet slettet.

En blåhaj kan blive op til fire meter lang og blive op til 20 år gammel. Den har en mørkeblå ryg, lyseblå sider og en hvid bug. De findes også i danske farvande, men som regel langt fra land.