Udland

EU sætter tommelskruer på Boris Johnson

Op til Brexit ser den britiske premierminister Boris Johnson ud til at blive presset endnu hårdere af EU. Yves Herman / Ritzau Scanpix

De europæiske ledere vil have et udspil om det irske backstop.

Tålmodigheden med Storbritannien og Boris Johnson ser ud til at være sluppet op hos lederne på det europæiske kontinent.

Ifølge den britiske avis The Independent har de europæiske topledere givet Johnson 12 dage til at præsentere sit udspil til en Brexit-aftale. Hvis Johnson ikke gør det, får han og Storbritannien fornøjelsen af et no-deal Brexit.

Den hårde deadline blev ifølge Independent besluttet onsdag på et møde i Paris, hvor blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mødtes med Antti Rinne, den finske premierminister, der for tiden står i spidsen for EU.

- Vi er begge bekymrede over, hvad der sker i Storbritannien på nuværende tidspunkt, og forvirringen over hvad der sker, siger Antti Rinne umiddelbart efter mødet.

Han fortsætter:

- Hvis der ikke kommer nogle forslag, er jeg sikker på, at flere europæiske ledere vil være enige med Macron. Så er det overstået. Nu er det tiden til at komme med klare præsentationer og gøre dem verificerbare.

Beslutningen om at give Boris Johnson en stram deadline til at præsentere sit udspil er endnu ikke endelig. Men både Annti Rinne og Emmanuel Macron taler med vægt bag ordene, hvorfor det ventes, at resten af EU-lederne støtter dem.

Det irske problem

Den nye deadline skal presse Boris Johnson til at komme med forslag til, hvordan han vil erstatte den såkaldte bagstopper på grænsen mellem Nordirland og Irland.

Lyn-analyse

Nu sætter EU så skruetvingen på og siger: Så er det nu, makker! Det presser tydeligvis Boris Johnson, hvis han ikke var presset nok i forvejen. Hvis Boris Johnson har et udspil, hvilket vi må formode, at han har, så synes strategien at være at præsentere udspillet så tæt på EU-topmødet den 17.-18. oktober som overhovedet muligt. På den måde kan han undgå, at udspillet bliver tygget igennem og spyttet ud af folk her i Storbritannien og MINDST lige så vigtigt samtidig undgå, at EU alt for tidligt fortæller ham, at det er ubrugeligt/umuligt. 

Området har i mange år været plaget af en voldelig konflikt. En konflikt, der mellem 1968 og 1998 kostede flere end 3600 mennesker livet. I 1998 indgik de irsk-orienterede katolikker og britisk-orienterede protestanter en fredsaftale. Her var en afgørende årsag til freden, at der ikke måtte være vejspærringer og kontrolposter på grænsen mellem Nordirland og Irland.

Da briterne ved Brexit-folkeafstemningen besluttede sig for at forlade EU i 2016, opstod problemet, for nu var der igen risiko for vejspærringer og kontrolposter på grænsen mellem Irland og Nordirland.

Boris Johnson har sagt, at han vil erstattet bagstopper med noget andet, som han endnu ikke har præsenteret for offentligheden.

Spørgsmålet er nu, om Boris Johnson bukker under for presset og giver EU et eller andet udspil, som de kan forholde sig til, eller om han holder dem ud i strakt arm, til han er blevet hyldet på landsmødet som ‘kongen’ af Det Konservative Parti, forklarer TV 2's London-korrespondent, Divya Das:

- Efter landsmødet vil det formentlig være mere belejligt at gå på kompromis med de streger, han selv har trukket i sandet.