Udland

Bjørnemor med unger skudt i Norge for første gang i 100 år: - Det er helt forfærdeligt

I Norge er der en målsætning om, at der skal fødes tre kuld bjørneunger om året i Hedmark-området. Peter Klaunzer / Ritzau Scanpix

Ungerne går nu en vinter i møde uden moren, som de normalt er afhængige af i to år.

WWF Verdensnaturfonden tordner mod de norske myndigheder, efter en bjørnemor lovligt er blevet skudt i Hedmark i det østlige Norge.

- Det er helt forfærdeligt, at norske myndigheder lægger op til lovlig jagt på hunbjørne med unger. Ungerne er som hovedregel ikke store nok til at klare sig selv, så det er dyreetisk forkasteligt, siger Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder i WWF i en pressemeddelelse.

Bjørnen efterlader sig en eller flere unger, som bliver alene op til den norske vinter, og det har sat sindene i kog i miljøorganisationen.

Ikke set i over 100 år

Sagen startede i begyndelsen af september, hvor hunbjørnen måtte lade livet.

Da den nedskudte bjørn blev registreret, viste den sig at have mælk i patterne, hvilket betyder, at den sidste forår havde fået unger. De går nu en vinter i møde uden moren, som de normalt først er uafhængige af efter to år.

Og det vækker vrede hos rovdyrforsker Petter Wabakken, der registrer nedskudte bjørne i området. Overfor den norske avis Aftenposten kalder han hændelsen for "meget trist og etisk forkastelig".

- Jeg har kortlagt alle nedskydninger siden 1890-tallet, og en hunbjørn med unger er aldrig blevet skudt i denne her periode, udtalte han til avisen tidligere på måneden.

Der er ikke åbnet for regulær jagt på bjørne i Norge. Derfor skal man have en licens for at kunne regulere bjørnebestanden i landet.

Lovlig nedskydning

Norge har en målsætning om, at der skal fødes tre kuld bjørneunger om året i Hedmark-området.

De seneste to år er det ifølge Miljødirektoratet blevet opnået. Det har derfor været op til de lokale rovdyrråd at uddele tilladelser til licensjagt. Derfor var nedskydningen lovlig, meddeler Miljødirektoratet.

Det ændrer dog ikke WWF's syn på sagen.

- Efter vores mening er episoden endnu et forfærdeligt trist eksempel ud af mange på, at Norges rovdyrforvaltning ikke er deres ansvar bevidst, lyder det fra den miljøpolitiske leder.

Miljøorganistionen peger i samme ombæring på, at målsætningen rigtig nok er nået i området ved Hedmark, men at det på nationalt plan ikke er opfyldt.

For hele landet ligger målet for kuld på 13, men kun otte kuld kom til verden i 2018.